latinica  ћирилица
15/08/2018 |  15:52 ⇒ 16/08/2018 | 07:38 | Аутор: РТРС

Додатна помоћ МУП-а Српске Граничној полицији због миграната

На подручју Републике Српске регистровано је 2.244 илегална мигранта , од чега је више од половине на подручју Зворника и Бијељине.

Само у посљедња 24 сата регистровано још 45 илегалних миграната, међу којима је и једна жена са двоје малољетне дјеце, саопштила је бјељинска полиција.

У Бијељини је одржан и састанак Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске.

Договорено је да МУП Републике Српске припадницима Граничне полиције обезбиједи додатну помоћ, повећањем броја полицијских службеника, за надзор око 180 километара водене граничне линије на подручју локалних заједница Бијељина и Зворник гдје је прилив илегалних миграната највећи.

"Упутили смо према координацоном тијелу, оперативној групи за миграције БиХ да се на подручју Бијељине покуша организовати рад Службе за странце у три смјене, да би се избјегла могућност кретања миграната без надзора, рекао је Драган Јевђенић, замјеник предсједавајућег Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната на подручју Републике Српске.

На подручју Републике Српске, па тако и у Бијељини, нема услова и капацитета за смјештај мигарната. Спремни су, кажу да сарађују са надлежним институцијама како би се обезбиједио њихов што бржи пролазак и неопходна хуманитарна помоћ.

"Међутим, с обзиром да долази јесен и зима, ми имамо право да се питамо на који ће начин они да реагују уколико се буду задржали на нашој територији , с обзиром да они имају све мање новца и да то може да изазове прави колапс, када је у питању функционисање наших здравствених служби, полиције и томе слично", истакао је Милош Стевановић, менаџер Градске управе у Бијељини.

Мигранти се на све могуће начине довијају да сами или уз помоћ кријумчара, пређу преко ријека Дрине и Саве из сусједне Србије. Због кријумчарења миграната, полиција је поднијела кривичне извјештаје против 25 лица, међутим, локални мјештани сумњају да их има још.

Од око 2.240 миграната који су до сада евидентирани у Српској, већина су мушкарци од 18 до 30 година. Служба за односе са странцима издаје потврду тражењу азила, са којом могу слободно да се крећу. Међутим, мање од 10% у законском року од 15 дана затражи азил у БиХ.

Већина заврши на подручју Унско-санског кантона, користиће редован аутобуски саобраћај.