latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:58 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Влада Српске - Општина Градишка добија статус града

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 190. редовној сједници у Бањалуци, Нацрт закона о граду Градишка и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Општина Градишка је на основу Одлуке Скупштине oпштине Градишка од 16. фебруара 2017. године покренула поступак за додјелу статуса града достављањем ове одлуке Влади Републике Српске и информација и података којима се овакав захтјев oпштине Градишка оправдава.

Став органа oпштине Градишка јесте  да постоје сви законом предвиђени услови да се oпштини Градишка законом додијели статус града.

Будући да општина Градишка испуњава  законом прописане услове, неопходно је да се истовремено са израдом  Закона о Граду Градишка приступи изради Нацрта закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске  за период  јануар-јуни  2018. године.

Република Српска је у првих шест мјесеци 2018. године у односу на исти период 2017. године остварила: Повећање спољнотрговинског промета за 9,65%, повећање извозаза 11,77%, повећање увозаза 8,16 %, повећање покривеност увоза извозом за 2,35 % и која је износила 72,79%,  те смањење укупног дефицита за 3.123.000,00 КМ и износио је 682.227.000,00 КМ.

Република Српска је у првих шест мјесеци 2018. године у односу на исти период 2017. године, са државама потписницама CEFTA-е, остварила: Повећање укупног спољнотрговинског промета у износу од  9,22%, повећање укупног увоза у износу од 5,91%, повећање укупног извоза у износу од 14,17% , повећање покривености увоза извозом за 5,20 % и износила је 71,91 %, те смањење дефицита спољнотрговинске размјенеза 15.458.000,00 КМ и износи 129.886.000,00 КМ.

Влада Републике Српске у функцији Скупштине Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске" д.о.о. Бања Лука, упознала се са иницијативом Организације ампутираца „Удас" Републике Српске и Савеза за ријетке болести Републике Српске о ослобађању плаћања путарине за лица са инвалидитетом, и обољеле од ријетких болести.

Влада Републике Српске у функцији Скупштине Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске" д.о.о. Бања Лука налаже Надзорном одбору и Управи предузећа да сходно члану 8. Правилника о наплати путарине, обезбиједи ослобађање од плаћања путарине за: моторна возила у власништву лица са инвалидитетом са 80% или више процената тјелесног оштећења, односно лица код којих је утврђено тјелесно оштећење које има за посљедицу неспособност доњих екстремитета 60% или више процената; моторна возила која су регистрована на удружења и савезе организација лица са инвалидитетом, а која имају статус удружења од јавног интереса у Републици Српској; моторна возила којим се превозе обољели од ријетких болести у сврху лијечења, те моторна возила цивилне заштите – само за возила са ознаком цивилне заштите.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности да се изврши приватизација 37 стамбених јединица у дистрикту Брчко које су набављене за стамбено збрињавање породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске. Приватизација станова врши се откупом у складу са Законом о приватизацији државних станова.  Право откупа станова имају лица која су са Министарством рада и борачко инвалидске заштите закључила уговор о закупу стана у складу са Законом о приватизацији државних станова.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о учешћу у регионалном пројекту „Борба против тешког криминала на Западном Балкану".

Влада је сагласна да Министарство унутрашњих послова узме учешће у Регионалном пројекту ИПА 2017 „Борба против тешког криминала на Западном Балкану".

Задужује се Министарство унутрашњих послова да редовно извјештава Владу о активностима током имплементације пројекта.