latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:53 ⇒ 15/08/2018 | 13:40 | Аутор: РТРС

Оснивачи исламистичког портала САФ војници злогласног одреда Ел муџахид!

Тужилаштво БиХ, нити било која друга институција у БиХ, није реаговала након што су у јавност доспјели документи који недвосмислено потврђују да су главни уредник, директор и оснивачи исламистичког портала и часописа САФ били припадници злогласног одреда Ел муџахид. Осим медија у Српској који су објавили ту информацију, нико се није огласио због чињенице да Езхар Бегановић, Насуф Бушатлић, Недим Харачић и Аднан Пезо и данас настављају да трују медијски простор у БиХ.

У рату муџахедини, данас новинари. У међувремену оснивачи и званично гласило НВО Активна исламска организација која је 2004. забрањена у БиХ због повезаности са терористичким нападом 11. септембра у САД.

- САФ је радикално ексремистичко гласило које износи ставове муџахедина и њега воде официра Одреда Ел Муџахедин. Бегановић је био безбједњак, Бушатлић емир Одреда. Наравно, не само са злочинима муџахединима већ и убиствима повратника, али и веза са 11. септембром били су довољан повод да правосудне и полицијске институције поведу истрагу против ових лица - каже Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност и тероризам.

Оно што је одред Ел Муџахид започео у Средњој Босни чистећи је од Срба и Хрвата, послије рата настављено је преко портала и часописа САФ са којих се шири нетолеранција, чак и мржња према свему што није исламско.

- Уопште говорећи за новинарство у БиХ, поразно је да су у тај друштвени коректив дубоко инволвирани радикални појединци, што је доказано и документима које је СРНА објавила, у којима се види да су то управо припадници злогласног одреда Ел Муџахид. Имамо податке да су припадници сјекли главе Србима што јавност у Српској добро зна и то је био први такав случај и најава онога што су касније радили припадници ИД - каже Тања Парађина, главни и одговорни уредник СРНА.

Бегановић и Бушатлић били су у команди одреда Ел Муџахид док су Пезо и Харачић били војници, сви од `93. до краја рата. Ипак, изостала је истрага, незванично никада нису ни позвани у Тужилаштво БиХ. Бегановић је `98. довођен у везу са убиством полицајца Анте Вељана у Травнику. Испоставило се да ужива јаку подршку одређених бошњачких структура првенствено у СДА, због чега није процесуиран.

- Он је више пута саслушан и био је у притвору и на крају је ослобођен, а САФ никада није трпио посљедице. Управо Шефик Џаферовић јесте покровитељ ових лица. они су дјеловали на простору Средње Босне, АИО је формирана у Зеници, ова лица- Бушатлић и Бегановић уживају подршку кандидата за члана Предсједништва из СДА - тврди Галијашевић.

И поједини амерички медији Бегановића су доводили у везу са терористичким нападима у Паризу и Бриселу. Позивајући се на информације са Викиликса, амерички портал Ветеран тудеј за Бегановића наводи да је од раније познат као дио терористичке групе која је у БиХ учествовала у подметању експлозива и нападу на полицајце, као и повратнике.