latinica  ћирилица
14/08/2018 |  09:12 | Аутор: СРНА

Дачић: Прича о инвестицијама у Косовску Митровицу - трик Албанаца

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да Приштина причом о инвестицијама Албанаца у Косовску Митровицу покушава да оствари продор на сјевер Космета.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Коментаришући најаву предсједника парламента самопроглашеног Косова Кадрија Весељија о инвестицијама Приштине у Косовску Митровицу, због наводне забринутости да ће Србија покушати да постави границу на Ибру, Дачић је истакао да је ријеч о трику.

"То није могуће док се не реши питање заједнице српских општина", рекао је Дачић за "Блиц".

Весељи, који је и лидер Демократске странке Косова, рекао је за Радио-телевизију Косова да се његов план "нова Митровица" протеже на обје стране ријеке Ибар, која иначе дијели сјеверну од јужне Митровице.

Он је прошле седмице обишао стадион "Адем Јашари" у јужној Митровици и представио пројекат за комплетно реновирање тог објекта, као и друге пројекте у оквиру ширег плана који је назвао "нова Митровица", те том приликом истакао да неће бити подјеле Космета.

Заједница српских општина није формирана готово готово 5,5 година од када се Приштина обавезала, а 4. август био је посљедњи рок да Албанци изађу са нацртом статута заједнице српских општина, али ни он није испоштован.

Умјесто тога, оперативна сазнања српских безбједносних служби указивала су да би Албанци могли да заузму хидроелектрану "Газиводе".

Дачић јуче је поручио да Србија не може и неће да призна једнострано проглашену независност Косова нити ће му дати столицу у УН, али је спремна за договор и компромис.

"Желимо да се дође до компромиса, али ако се жели компромис, онда морају да уважавају интереси српског народа, а свако очекивање које иде ка томе да ће Србија признати независност Косова и да ће им бити дато место у УН не одговарају истини", рекао је Дачић.