latinica  ћирилица
13/08/2018 |  17:00 ⇒ 20:54 | Аутор: klix.ba

Мигранти покушали пјешке да пређу Дрину па остали на "ничијој земљи" (ВИДЕО)

Група илегалних миграната данас се упустила у ризичан покушај преласка ријеке Дрине на подручју Зворника с намјером да из Србије стигну на територију БиХ. Међутим, у покушају су их спријечили службеници Граничне полиције БиХ и водостај који је почео да расте, због чега се мигранти сада налазе на острву без могућности да се врате или наставе пут.
Мигранти на Дрини - Фото: Screenshot
Мигранти на ДриниФото: Screenshot

Ово је само један у низу покушаја илегалног преласка границе миграната који у посљедње вријеме не бирају начин ни средство да се домогну БиХ, а затим територије Европске уније. При покушајима преласка, илегални мигранти све чешће су и агресивни, рекао је за Кликс Мирел Имамовић, командир Јединице граничне полиције Зворник.

- Покушали су да пређу пјешке, а моја патрола је била на мјесту одакле су уочили групу. Због наше реакције они су стали на једном острву између БиХ и Србије и сада су на "ничијој земљи", јер није дефинисана тачна граница на ријеци Дрини. Дрина јесте граница, али тачну границу нико не може знати. Они се налазе на малом острву јер је хидроелектрана пустила воду која надолази и илегални мигранти тренутно не могу ни напријед ни назад - рекао је Имамовић који каже да Гранична полиција БиХ с колегама из Србије разматра ситуацију како да их врате.

Мигранти нису животно угрожени и ситуација је под контролом.

Краду чамце, каче се испод возова

- У посљедње вријеме, нарочито у ситуацијама када је водостај Дрине низак због хидроакумулације хидроцентрале, долази до честих покушаја илегалних прелазака на мјестима гдје је ријеку понекад могуће прећи пјешке. Међутим ријека Дрина је варљива па смо имали и ситуације када се почну утапати. Врло су честе наше интервенције када их морамо спасавати службеним пловилима и појасевима. Често их водимо и до Дома здравља у Зворнику - додао је Имамовић.

Командир јединице Граничне полиције Зворник истиче да његове колеге владају ситуацијом на подручју за које су одговорни.

- Радимо на мјерама одвраћања и они одустану након реакције службеника ГП БиХ или МУП-а Републике Српске који нам асистирају. Крену чамцима па се врате назад - каже он.

Истиче да илегални мигранти користе сва могућа средства и начине у покушају преласка границе.

- Користе разна средства па и мале чамце за дјецу или краду чамце грађана БиХ или Србије... Хватају се чак за доње дијелове возова. Имали смо ситуације да по 20 миграната затекнемо у товарном простору воза који се након истовара у Србији враћа у БиХ - рекао је Имамовић, нагласивши да илегални мигранти постају агресивнији те камењем гађају службенике ГП БиХ при интервенцијама.