latinica  ћирилица
13/08/2018 |  10:42 | Аутор: СРНА

Москва за рјешење за Космет које је прихватљиво за српски народ

Русија ће поводом рјешавања питања Косова и Метохије с поштовањем прихватити оно што је прихватљиво за народ Србије, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Говорећи о разграничењу Срба и Албанаца на Космету, Захарова је истакла да треба узети у обзир разумијевање националних интереса народа Србије.

"Оно што ће бити прихватљиво за народ Србије везано за овакво питање, то ће бити са наше стране са поштовањем прихваћено. Али, питање је шта ће бити корисно за народ Србије", рекла је Захарова за РТС.

Она је подсјетила да је прошло 10 година од тренутка када су Косово отцијепили од Србије, више од 100 европских углавном западних земаља признали су ову земљу, од чега 10 најбогатијих у свијету, и помагали му финансијски и политички 10 година.

"Тамо /у Косово/ су пумпали велики новац и шта су добили - ништа није испало. Како је била црна рупа и остала је црна рупа, а раније су причали да је Србија крива за то што Косово тако лоше живи", истакла је Захарова.

Она је нагласила да је немогуће градити будућност на лажима, додавши да је тако била грађена будућност Косова, на лажима, на кршењу међународног права.

"Онда ћете се сјетити да је то била неправда џиновских размјера који су покушали да шире наши амерички партнери када су рекли свијету да су Косово одвојили на основу референдума. Знате да референдума није било, али сви сматрају да је то апсолутно законито. Немогуће је градити будућност науштрб живота других", рекла је Захарова.

Она је поново негирала да су руски предсједник Владимир Путин и амерички Доналд Трамп разговарали о подјели Косова и Метохије, наводећи да су то лажне вијести како би се супротставили Срби и Руси.

Захарова је рекла да је став Русије према питању Косова и Метохије традиционалан, транспарентан и досљедан и да се не мијења због политичких коњуктура.

Она је додала да се став Русије заснива на три компоненте - међународне правне основе онога што се дешава на Косову, поштовању суверенитета Србије, независности и унутрашњег српског законодавства, те разумијевању интереса народа и Србије као државе.

"Прво, ту су међународне правне основе онога што се дешава на Косову. Постоји Резолуција Савјета безједности УН и ту резолуцију нико није укидао и она је на снази, важећа је и оне земље које сада више од свих вичу о неопходности поштовања међународног права - оне морају да се сјећају тога да Резолуција 1244 јесте на столу", каже Захарова.

Према њеним ријечима, ако су све земље фокусиране на демократију и поштовање демократије, потребно је поштовати суверенитет и независност Србије и законодавство.

Осим тога, навела је она, руски став узима у обзир и разумијевање интереса народа Србије и Србије као државе и у том смислу националног интереса народа.

"Из ове три компоненте гради се наш досљедни став и можете да будете сигурни да овај став неће бити промијењен", рекла је Захарова.

Говорећи о посјети Србији, Захарова је захвалила српском народу и руководству Србије на могућности да борави у овој земљи.

"Одржане су консултације у Министарству спољних послова Србије, а имала сам могућност да видим вашу земљу стварно, не преко фотографије, на интернету, преко филмова, Кустурице, већ уживо", рекла је Захарова.

Она је истакла да је, знајући кроз шта је прошла Србија, била импресионирана чињеницом колико је земља успјела да преживи и да се ревитализује послије тешких времена.

"Кад сам се нашла у Србији и јуче у Београду, Гучи и по цијелом путу, не би ми пало на памет да је земља преживјела рат. Доживјела сам двије емоције, с једне стране, то је сјећање на слике из деведесетих година /20. вијека/ и радост за Србе који живе сада пуним капацитетом и пуним животом, иако проблеми постоје", рекла је Захарова.