latinica  ћирилица
12/08/2018 |  10:29 ⇒ 13/08/2018 | 08:20 | Аутор: СРНА

Оштра реаговања на текст Небојше Вукановића

Оштре реакције јавности Републике Српске стижу након што је Небојша Вукановић, савјетник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младена Босића, кандидат СДС-а на предстојећим изборима за НСРС, блогер и новинар, објавио текст под називом "Власт не треба предати неуравнотеженим женама", мислећи ту на некадашњу предсједницу Републике Српске Биљану Плавшић, при том назвавши је "злом бабом".

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Рогатици да вјерује у Републику Српску у којој ће све жене и сви мушкарци имати једнаке шансе, те да је то друштво којем се тежи.

На питање новинара да прокоментарише став кандидата СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе Функционисање Републике Српске", Цвијановићева је рекла да Српска тежи друштву коме ће сви људи имати исте шансе, а то да ли нека исфрустрирана личност каже нешто на рачун жена или неког другог апсолутно мисли да не треба да обраћа пажњу.

"То је у политичком смислу небитна личност и не знам зашто бих га коментарисала. Он тиме показује своје лице, а ја вјерујем у Републику Српску у којој ће све жене и сви мушкраци имати једнаке шансе. Људе попут њега друштво само елиминише из јавне сфере и, према томе, један политичар попут мене не треба да каже било шта. То су људи о којима друштво каже свој став", истакла је Цвијановићева.

Тешановић: Вукановићеви наводи увреда за све жене које само он може да смисли

Предсједница Актива жена СНСД-а Нада Тешановић изјавила је Срни да су наводи блогера и новинара Небојше Вукановића увреда за све жене, те да такве тврдње може само он и да смисли.

"Вукановић је покушао да блати жене управо у тренутку када је Жељка Цвијановић кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске", рекла је Тешановићева коментаришући наводе Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске".

Она је истакла да је велика срамота и глупост то што је Вукановић објавио, као и све остале његове, како је рекла, глупе изјаве.

Вукановић је на свом блогу објавио текст у којем је навео да никада не треба предати власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске".

Он је оцијенио да недавни интервју који је дала некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић треба да буде опомена да, како каже, више никада не будемо слаби и наивни, и не предамо власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Српске".

Милојевић: Недопустиво коришћење "алата" пуних мржње према женама

Новинар и активиста у борби за женска права Милкица Милојевић сматра да жене по родној основи не треба елиминисати из борбе за власт, те да је недопустиво коришћење "алата" пуних мржње према женама.

Коментаришући став кандидата СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске", Милојевићева је рекла Срни да то што је неко женског рода не значи да не може бити релевантна такмичарка у борби за највише позиције власти.

Она је констатовала да су то веома ружне ријечи које нису допуштене у нормалним друштвима.

"У сваком случају имамо појаву која се понавља из кампање у кампњу, а то је да се у борби за гласове употребљавају "алати" који су апсолутно недопустиви и пуни мржње према женама", каже Милојевићева, истичући да не може на основу тога што је неко женског или мушког рода бити дисквалификован у предизборној кампањи.

Управо због схватања да су жене "неуротичне, неспособне или да треба да сједе кући", каже Милојевићева, имамо ситуацију да никада нисмо имали озбиљну кандидаткињу за члана Предсједништва БиХ, жену на челу Савјета министара, нити су политичке партије дозвољавале да постоје озбиљне кандидаткиње за такве позиције.

Вукановић је на свом блогу објавио текст у којем је навео да никада не треба предати власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске".

Он је оцијенио да недавни интервју који је дала некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић треба да буде опомена да, како каже, више никада не будемо слаби и наивни, и не предамо власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Српске".

Марковић: Вукановићев однос према жени је забрињавајућа порука

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић изјавила је да по Небојши Вукановићу ниједна жена у Републици Српској не би требала да врши било какву јавну функцију.
"Тај ниво и ментални склоп знамо да одговара неким архаичним поднебљима и менталним размишљањима људи који апсолутно немају никакве везе са Републиком Српском, ни са православљем, ни са хришћанством", рекла је Марковићева.

Коментаришући став кандидата СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске", Марковићева је рекла Срни да забрињавајућа порука свим женама у Српској јесте однос Вукановића према жени, као мајци, сестри, супрузи и на крају као политичарки.

Марковићева је истакла да је Вукановић недостојна личност да уопште говори о некадашњој предсједници Републике Српске Биљани Плавшић и предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић и додала да није пуно изненађена таквим изјавама с обзиром да је имао сличних изјава у претходном периоду.

"И поред његове злобе и пакости госпођа Цвијановић ће постати предсједница Републике Српске. Апелујем на све жене у Републици Српској да добро размисле о тој изјави Небојше Вукановића који је глас СДС-а и говори у великој мјери у име СДС-а, што ће рећи да и један дио људи у СДС-у тако размишља", рекла је Марковићева.

Она је позвала све жене да размисле о томе, ако ни из каквог другог разлога, онда из поштовања према себи и свакој другој жени у Републици Српској.

"Жене треба да гласају за Жељку Цвијановић и на тај начин осуде и омаловаже ставове какве има Небојша Вукановић који је врло проблематичан ментални склоп човјека и који апсолутно не зна куд му која долази", рекла је Марковићева.

Илић: Вукановићеви увредљиви наводи имају политичку позадину

Предсједник Организације жена ДНС-а Републике Српске Слађана Илић истакла је да жене имају пуно право да буду биране и изабране за представнике органа власти, те да увредљиви коментари Небојше Вукановића на рачун жена очигледно имају политичку позадину.

Коментаришући став кандидата СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе Функционисање Републике Српске", Илићева је рекла Срни да да су прошла времена када је улога жене била сведена на минимум.

"Жене свакодневно показују колико су спремне да одговоре свим улогама које им налаже савремени начин живота", истакла је Илићева.

Према њеним ријечима, Вукановићев коментар на интервју Биљане Плавшић је крајње непримјерен, пун осуда и оштрих навода.

Вукановић је на свом блогу објавио текст у којем је навео да никада не треба предати власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе Функционисање Републике Српске".

Он је оцијенио да недавни интервју који је дала некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић треба да буде опомена да, како каже, више никада не будемо слаби и наивни, и не предамо власт у руке "неуравнотеженим женама које својим девијантним понашањем могу да угрозе Функционисање Српске".