latinica  ћирилица
12/08/2018 |  10:11 | Аутор: СРНА

Шојгу: Приступ Москви са позиције надмоћи није паметна идеја

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је, реагујући на недавну изјаву њемачког министра одбране Урсуле фон дер Лејен, да приступ Москви путем става "јединства и снаге" није најпаметнија идеја, подсјећајући је на дешавања у Другом свјетском рату због којих би Берлин требао да буде много мудрији.
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

"Отворени смо за дијалог. Спремни смо за нормалну сарадњу али не из положаја надмоћи", изјавио је Шојгу руским медијима.

Он је нагласио да је Русија за мир, али да неће толерисати језик силе.

"Након свега што је Њемачка урадила нашој земљи, мислим да на ту тему не треба да говоре у наредних 200 година. Нека упитају дједове о њиховом искуству разговора са Русијом са позиције надмоћи. Они им сигурно могу рећи како то изгледа", напоменуо је Шојгу.

Према његовим ријечима, НАТО, укључујући Њемачку, не могу да се суоче са реалношћу да се Русија на свјетску сцену вратила као независни играч са снажном и моћном војном снагом.

"Не пријетимо никоме, нити желимо да почнемо рат, али руски предсједник Владимир путин предузима мјере без преседана како би били сигурни да је војска у потпуности спремна за било какво изненађење", каже Шојгу.

Он је напоменуо да се чини огроман посао како би се обновила снага војске и да је прошло вријеме када није било средстава или времена за војску.