latinica  ћирилица
12/08/2018 |  08:40 | Аутор: СРНА

САД: Активно више од стотину пожара

У Америци је избило шест нових, великих шумских пожара и сада тренутно бјесни више од стотину ватрених стихија, а очекују се и нови које ће изазвати ударци муња на сувом терену усљед високих температура, саопштиле су данас власти.
Пожар САД (фото: CAL FIRE/Riverside County Fire Department) -
Пожар САД (фото: CAL FIRE/Riverside County Fire Department)

Према подацима Националног Центра за координацију рада агенција, више од 30.000 људи, укључујући ватрогасце из цијеле Америке и скоро 140 из Аустралије и Новог Зеланда бори се против пожара који су до сада уништили више од 1,6 милиона хектара земљишта.

"Очекујемо појаве нових пожара", рекао је метеоролог из Центра за предвиђање олуја при Националној метеоролошкој служби у Оклахоми Џереми Грејмс.

Према његовим ријечима, такозване суве олује које са собом носе ударе муња, али врло мало кише најављене су у дијеловима Стјеновитих планина док су и на сјеверозападу САД повољни временски услови за ширење пожара због јаких вјетрова и релативно ниске влажности.

Пожари су захватили савезне државе од Вашингтона до Новог Мексика, а најтеже је погођена Калифорнија.

Осам особа погинуло је у пожару "Кар" недалеко од Рединга на сјеверу Калифорније. У том пожару уништено је 198.873 хектара земљишта и скоро 1.100 кућа.

На око 160 километара југозападно од пожара "Кар" близу 3.500 ватрогасаца бири се са пожаром "Мендосино" укојем је уништено 328.226 хектара земљишта и од јуче та ватрена стихија је званично највећа икад забиљежежена у Калифорнији.