latinica  ћирилица
12/08/2018 |  08:10 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Слава Храма Свете Ангелине Српске

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас у Храму Свете Ангелине Српске у насељу Топлик, општина Источно Ново Сарајево, да Срби и у 21. вијеку настављају градњу храмова као што су то чинили њихови свети преци.
Сарајево - служење - Фото: РТРС
Сарајево - служењеФото: РТРС

Владика Хризостом је, послије служења Свете архијерејске литургије поводом обиљежавања крсне славе Храма Свете Ангелине, у изградњи, обавио ломљење славског колача.

"Молимо се да нам Бог молитвама преподобне мати Ангелине помогне, да нас заштити, утврди у вјери да будемо и ми као она чврсти и непоколебљиви и поред свих страдања и искушења кроз која пролазимо", истакао је митрополит у бесједи.

Митрополит Хризостом је рекао да је данас велики дан за српски народ, јер је Света Божија угодница Ангелина била примјер вјере и побожности православља и српства.

"Молимо се и овдје да нас Света Ангелина заштити пред Богом и моли за вас који сте почели да градите овај храм у њену спомен, а у славу Божију", нагласио је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да никада није доста храмова и цркава, јер је то мјесто гдје са Богом разговарамо и међусобно се сусрећемо као једна породица.

Према његовим ријечима, тежак живот мати Ангелине је примјер за нас како је тешко бити Хришћанин и Србин у 15. вијеку, тако је тешко и мучно живјети и бити Србин у 21. вијеку.

"Из њеног примјера ми можемо извући пуно тога. Ако смо са Богом, онда ћемо издржати сва искушења као и она и наслиједити, не само земаљско, за које се боримо, него и небеско царство", истакао је митрополит Хризостом.

Владика Хризостом је послао поруку вјерницима да истрају у градњи овог храма и нагласио да је градња храма велики благослов и прилика да се сви уграде у њега својим прилозима, колико ко може.

Он је подсјетио да је Света Ангелина Српска прихваћена као српска мајка зато што је била са народом, подносила сва страдања и старала се о њему током мукотрпног живота, пошто је преживјела смрт супруга и троје дјеце.

"Она је била деспотица српска, супруга Светог Стефана, слијепог деспота, сина Ђурђа Бранковића, а за светитеље проглашени су и њен супруг Свети Стефан, као и њихова два сина – Свети Јован и Свети Максим митрополит", подсјетио је он.

Мати Ангелина је са својим сином Максимом митрополитом подигла манастир Крушедол, а прије тога Манастир Сретење.

Она се након свега посветила Богу и замонашила.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је Срни да је мјесна заједница Топлик-Тилава мјесто одакле људи не одлазе, имају вјеру у свој рад и довели су до тога да градња храма Свете Ангелине Српске из године у годину напредује и изгледа љепше.

Ћосић је истакао да ће, према процјенама општинске управе, храм бити у потпуности завршен 2020. године.

Према његовим ријечима, заједничким радом и средствима прошле године је храм покривен, а ове године ће се радити столарија.

Ћосић је нагласио да општинска управа сваке године улаже средства у ову мјесну заједницу, у проширење путне мреже и расвјету и додао да су јуче завршени радови на реконструкцији 172 метара саобраћајнице.

"Циљ нам је да ова два насеља Тилава и Топлик повежемо добром комуникацијом", истакао је он и подсјетио да је на подручју ове мјесне заједнице у селу Тврдимићи изграђен ловачки дом, те да се сада гради амфитеатар "Бели вук".

Ћосић је напоменуо да се уз сложан рад становника, подршку општинских власти и свих нивоа власти, гради храм који ће када се заврши бити на понос свих.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да је ово још један лијеп догађај у граду који је окупио велики број вјерника.

Лучић је изразио наду да ће у наредном периоду бити пронађено још више средстава и љубави да се храм заврши, јер је ова светиња нешто чиме могу да се поносе добри домаћини Тилаве и Топлика.

Темељи овог храма освештани су 2012. године, а Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Ранко Билинац. Кум цркве у Тилави тада је био Петар Маунага, а земљиште за градњу храма даровали су Сава Шкрба и његов стриц Мирко.

Међу бројним вјерницима литургији су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.