latinica  ћирилица
11/08/2018 |  16:21 ⇒ 12/08/2018 | 14:48 | Аутор: РТРС

Додик позвао лидере парламентарних странака на консултације; Опозиција без одлуке

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је лидере парламентарних странака на консултације пред посебну сједницу Народне скупштине о Извјештају о Сребреници.

Додик је консултације сазвао за понедјељак, 13. августа, дан уочи засједања Парламента. СНСД очекује да ће се сви одговорни званичници одазвати позиву. Опозиција поручује да ће се о доласку изјаснити на вријеме.

На дневном реду посебне сједнице је питање од изузетног значаја за Републику Српску и за свих 22.000 људи на списку, међу којима су и они који никада нису крочили на тло Сребренице, али и они који ни на који начин нису могли да буду укључени у било шта што се може назвати злочином, поручују из СНСД-а.

Значајно је, кажу, да све странке заузму јединствен став о овом питању.

"Не ради се о томе да неко жели да негира злочин, већ да се утврди комплетна истина од почетка до краја рата. У том смислу очекујемо и вјерујемо да ће и опозиционе странке схватити озбиљност теме и да ће дати све од себе да заузму став. Не заборавимо да је данашња опозциија била тад на власти, али разумијемо притисак међународне зајендице и ево прилике да то исправе", каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Истичући да је тема састанака од изузетног значаја за интересе Републике Српске, из ДНС-а потврда да ће се одазвати позиву предсједника Додика.

"Могу потврдити, јер сам лично обавио контакт, да ће састанку присуствовати предсједник НСРС и замјеник ДНС-а Недељко Чубриловић, који ће заједно са другим учесницима састанка размотрити сва отворена питања везано за дневни ред предстојеће сједнице и претпостављам да ће донијети закључке зависно од тога шта буде било предложено", навео је Марко Аћић, портпарол ДНС-а.

Шеф сектора за медије СДС-а Стеван Салатић рекао је да је лидер странке Вукота Говедарица добио позив и да ће на њега бити одговорено на вријеме. Слично кажу и у ПДП-у.

"Уз позив на консултације код предсједника Републике није стигао никакав пропратни материјал да би се састанак могао припремити, нити став Владе, што је јако битно. У међувремену ће се одлучити о одласку на консултације", рекла је Ања Петровић, портпарол ПДП-а.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да још није одлучио да ли ће се одазвати позиву, те да са Говедарицом и лидером ПДП-а Браниславом Бореновићем треба да донесе заједничку одлуку о консултацијама.