latinica  ћирилица
11/08/2018 |  15:46 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Ученици из Српске на заслуженом распусту у Грчкој – са њима је била и наша екипа

Из Српске 250 малишана, добило је прилику да дане љетњег распуста проведу у комплексу манастира Свете Лидије у Аспровалти, у Грчкој.

Друга група тамо је до 19 августа, а њихов боравак као још један доказ грчко-српског пријатељства објективом биљежи и наша екипа.

1.025 километара удаљена Аспровалта, Бањалуци и Републици Српској никад није била ближа. Управо ту је, у манастриу Свете Лидије, смјештена трећа група основаца из Српске. Под "Шумама круна" како се зову брда изнад, у по хуманом раду надалеко познатом женском манастиру, смјештено је 50 дјевојчица из Српске.

Учеснице су углавном из бањалучке Основне школе "Милош Црњански", али захваљујући успјеху на такмичењу из вјеронауке, прилику за боравак у Грчкој добиле су и ученице из других градова Српске.

Посјета ђака из Српске манастиру Свете Лидије ове године може се сматрати и симболичном.

У импозантном објекту изнад Аспровалте организована је једна од највећих хуманитарних установа у Грчкој. Нажалост Српском народу, мало је познат допринос сестара овог манастира. Наиме, тешких ратних година, хиљаде малишана из Републике Српске и Србије управо овдје су, бар на кратко, проналазили бијег од тешке свакодневице. То правило постало је права мала традиција, која је трајала све до 2008. године. Сада постоји намјера за њеном обновом.

Поред изузетног гостопримства, ка српском народу ратних година из овог манастира полазили су конвоји помоћи, у њему су налажени донатори и хранитељи за ратну сирочад, обезбјеђиване су стипендије ученицима, збрињавани су ратници.

Оживљавање традиције и омогућавање љетњег распуста за памћење за дјецу из социјално угрожених породица и за оне са изузетним успјесима један је од највећих успјеха Представништва Републике Српске у Солуну.

Поред дружења, основци из Српске у Аспровалти могу да добију и најбољи доказ нераскидивости српско-грчких веза - и то кроз упознавање вјерских и културно-умјетничких споменика. Уз остало једна од најзначајнијих локација које су видјели је и Света Гора.

Уз дјецу дио пројекта је и наставно и стручно особље. Уз одмор, у Аспровалти, ученице из Српске подјелом дневних обавеза уче се и одговорности. Иначе, ово мјесто у сјеверног Грчкој једно је од, међу Србима, најпопуларнијих љетовалишта. Од укупног броја туриста прошле године 80 одсто чинили су Срби, а у Аспровалти их је толико да су и Грци проговорили српски.

Општирније погледајте у прилогу.