latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:10 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Семберски пчелари нису задовољни овогодишњом прозводњом меда

Иако су почетком прољећа очекивали далеко већи принос, пчелари из Семберије кажу да је у овој сезони род био на граници просјечног нивоа од око 10 килограма по кошници.

На то су утицале веома неповољне временске прилике са доста кишних дана у јуну.

Семберски пчелари у овој години су произвели око 70 тона меда, чиме нису баш задовољни. Сезона је на нивоу вишегодишњег просјека, каже Милорад Тешић, секретар Удружења пчелара Семберија из Бијељине. Напомиње да као и остали пољопривредници и производња меда зависи од повољних временских услова.

-  Приноси су отприлике били око 10 кг по кошници - каже Тешић.

Славиша Загорац из Бијељине бави се искључиво пчеларством и од тога прехрањује своју породицу. Потврђује да род није био велики и да је у јуну због кише било слабо пуњење кошница медом од липе. Истиче да су фалсификатори уз временске неприлике, највећи проблем пчеларима.

Пчелари са подручја зворничке општине, за разлику од колега из Бијељине, задовољни су овогодишњим родом. Зорица Илић из Пилице каже да су одрадили чак три врцања.

Тегла домаћег меда и ове сезоне продаје се по цијени од око 15 марака, а пчелари истичу да се од меда и других производа може солидно живјети.

Такође, потребно је радити на подизању свјести грађана на који начин препознати прави мед од фалсификата, који се често може пронаћи на рафовима продавница.