latinica  ћирилица
10/08/2018 |  15:34 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

У Модричи отворен Дом за стара лица "Зенит"

У Модричи је данас отворен Дом за стара лица "Зенит", капацитета 65 корисника, које ће опслуживати 14 лица са простора ове општине.
Модрича - Дом за стара лица - Фото: СРНА
Модрича - Дом за стара лицаФото: СРНА

Отварању је присуствовала помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске у ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Бранка Сладојевић, која је напоменула да је ово свијетли примјер какве услове приватне установе овог типа треба да пружају корисницима.

"Новоотворени дом у Модричи испуњава све просторне услове, има потребну опрему и може послужити као примјер и другим приватним установама у Српској", рекла је новинарима Сладојевићева.

Сладојевићева је навела да у Републици Српској постоје четири дома за старија лица која су у власништву Републике, што није довољно, и због чега је Законом о социјалној заштити предвиђена могућност да овакве установе могу основати правна, као и приватна лица.

Она је напоменула да, укључујући новоотворени дом, у Српској има 40 домова за смјештај старих лица који су испунили услове предвиђене Правилником за смјештај ових лица.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да је драгоцјено све што се изгради, што може служити грађанима општине и пружити прилику за запошљавање нових радника.

"Поред два постојећа дома за стара лица, Модрича данас добија и трећи савремени објекат којим ће се повећати капацитет и побољшати услови боравка лица треће животне доби", рекао је Крекић.

Власник новоотвореног дома Чедо Кондић напоменуо је да ће у овој установи, за почетак, бити запослено 14 радника.

"Објекат је капацитета 65 корисника које ће опслуживати 14 лица са простора ове општине. Укупна површина објекта је 1.200 метара квадратних и изграђен је и опремљен по важећим нормативима у Републици Српској", рекао је Кондић.

Он је истакао да објекат има укупно 33 собе, од чега 11 јендокреветних, 19 двокреветних, три трокреветне и три апартмана са пратећим просторијама за дневни боравак, радно-окупциону терапију, као и двориште површине 3.000 метара квадратних.

Кондић је рекао да постоји велики број заинтересованих за смјештај у овај дом, који ће прве станаре примити крајем августа или почетком септембра. /