latinica  ћирилица
10/08/2018 |  14:13 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Врањеш: Говедарица је ризик који Српска не смије да преузме

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш истакао је да су предстојећи избори специфични у односу на претходне, прије свега, због чињенице да кандидат Савеза за промјене за функцију предсједника Републике Српске Вукота Говедарица "показује забрињавајуће незнање о уставном уређењу Српске".
Александар Врањеш (Фото: nspm.rs) -
Александар Врањеш (Фото: nspm.rs)

"Синоћњи медијски наступ Вукоте Говедарице, његова тврдња да ће као предсједник 'изражавати јединство политичких партија' и 'саставити владу' говори у прилог чињеници да је он заправо ризик који Српска не смије да преузме. У овом тренутку тешко је процијенити да ли би детаљно изучавање Устава могло бити од помоћи, с обзиром да је до почетка кампање остало мање од мјесец дана, а да се за обављање овако одговорне функције тражи његово суштинско разумијевање", оцијенио је Врањеш у изјави за Срну.

Јасно је, каже он, да је за предсједника Републике потребно више од научених фраза и популистичке приче.

"Потребни су знање, искуство и дјела. Говедарица тренутно не испуњава ни један од ових услова, мада не искључујем да као човјек који је у ратном периоду успио да 'замрзне' биологију и који, мора се признати, лијепо пјева епске народне пјесме, у некој догледној будућности у свој политички арсенал уврсти и ове способности", рекао је Врањеш.

Он је нагласио да "Република Српска нема времена да губи на неискусне људе који поред силне жеље да владају, немају нити један професионални резулатат, нити једно мјерљиво искуство, ништа што би улило повјерење да та особа може да створи неки прогрес".