latinica  ћирилица
10/08/2018 |  12:12 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: 1,6 милиона КМ за нови пут за Мотике

Град Бањалука расписао је тендер за темељну реконструкцију и проширење саобраћајнице од Петрићевца до Мотика, у што ће бити уложено 1,65 милиона КМ, потврђено је из Одјељења за саобраћај и путеве.
Мотике, Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Мотике, Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Према плановима Градске управе, као једно од брзорастућих приградских насеља са великим потребама у инфраструктури, насеље Мотике ће изградњом ове саобраћајнице бити знатно боље саобраћајно повезано са остатком града

- Изградња нове саобраћајнице у дијелу Улице краља Александра Првог Карађорђевића само је прва фаза овог пројекта и почетак дуготрајног посла за чији комплетан завршетак треба око осам милионаКМ. За сада, идемо са изградњом саобраћајнице у дужини од 1,2 километра чији ће почетак бити код "Жутих зграда". Саобраћајница ће бити ширине шест метара, са обостраним тротоарима ширине 1,5 метар и канализацијом, а укупна вриједност инвестиције је  1,65 милиона КМ - рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Изградња пута за Мотике, која ће бити финансирана новцем из емисије градских обвезница, највеће је овогодишње улагање у изградњу и реконструкцију саобраћајница на подручју града.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић истиче да би радови на овој, изузетно важној дионици могли почети у другој половини септембра, под условом да до тада буде изабран извођач радова и потписани споразуми са власницима земљишта чије ће парцеле бити експроприсане за изградњу новог пута.

- Са своје стране, градска администрација је показала разумијевање за захтјеве мјештана Петрићевца и Мотика који су годинама тражили да ова саобраћајница буде темељно реконструисана и проширена, тиме што је овај пројект ставила у врх својих приоритета и уврстила га међу најважније овогодишње пројекте. Са друге стране, сада нама треба помоћ самих мјештана од чије воље, на одређен начин, сада зависи реализација пројекта. Наиме, у наредним данима, приступиће се потписивању споразума са власницима парцела које ће захватати нови пут, па и овим путем апелујемо на њих да имају разумијевања и да овај процедурални корак прође без проблема који би могли прололнгирати радове, на које сви годинама чекамо - рекао је Сандић.

Поред пута за ово насеље, још четири инфраструктурна пројекта, који су у различитим фазама реализације, биће финансирани из емисије градских обвезница, у укупном износу од шест милиона КМ. Радови на три пројекта су већ почели, и то изградња новог Зеленог моста, пренамјена некадашњег Шопинг центра у нову спортску дворану, као и наставак раније започетог водоводног пројекта "Црно врело", који би требало да доведе воду до 20.000 становника са рубних подручја града.

У овом тренутку, једини пројекат на чију се конкретну реализацију још чека јесте наставак изградње Источног транзита, на потезу од Крфске до Улице Гаврила Принципа (практично до новог Зеленог моста), а које Град треба да реализује заједно са Путевима Републике Српске.

Према информацијама из ресорног одјељења, и овај пројекат би ових дана требало да буде "откочен", пошто би Путеви након успјешне експропријације земљишта на овом потезу коју су водиле градске власти, ових дана требало да распишу тендер за извођача радова на овој дионици.

По изградњи овог правца, који би, ако све буде ишло по плану, могао бити завршен до прољећа идуће године, биће завршен пројекат изградње Источног транзита који је започет још средином осамдесетих година прошлог вијека.

Извор: banjaluka.rs.ba