latinica  ћирилица
07/08/2018 |  13:49 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

У Српској евидентиран и приведен 2.031 мигрант из 22 земље

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је данас да је Министарство унутрашњих послова Српске од почетка ове године на територији Републике открило и привело 2.031 мигранта из 22 земље.

Ћулум је навео да је највише миграната - њих 687 откривено на подручју Полицијске управе Бијељина, а велики број и на подручју полицијских управа у Зворнику /378/, Требињу /252/, Бањалука /189/...

Уз податак да је у БиХ ове године ушло 10.000 евидентираних миграната, Ћулум је рекао новинарима у Бањалуци да је Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске закључило да на територији Републике, укључујући приватне посједе, не постоје потребни капацитети, нити услови за смјештај и збрињавање миграната, те да ће Влада у случају потребе, у сарадњи са локалним заједницама, обезбиједити сву потребну логистику за њихов хуманитарни транзит преко територије Српске.

- Биће интензивирана сарадња полицијских управа и локалних заједница и са грађанима по питању откривања или проналажења миграната, те њиховог брзог преласка преко територије Српске - рекао је Ћулум, који је предсједавајући Координационог тијела Владе за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске.

Он је рекао да ће у складу са процјеном и својим капацитетима МУП преко надлежних полицијских управа спроводити појачане активности на праћењу уласка и проналаску илегалних миграната, те њиховој предаји надлежним органима -Служби за странце БиХ и Граничној полицији БиХ.

- Све организационе јединице МУП-а су обавезне интензвирати рад на идентификацији лица која се баве извршењем кривичних дјела кријумчарења људи. Полиција Српске пружиће максималну помоћ Граничној полицији БиХ с циљем спречавања илегалног преласка границе у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи - рекао је Ћулум.

Он је рекао да ће приликом предузимања радњи и мјера према мигрантима поштовати сви законски прописи и принцип хуманости.

- Министарства финансија и здравља и социјалне заштите Српске треба да изврше процјену стања заштитних и дезинфекционих средстава, као и њихову набавку - рекао је Ћулум.

Он каже да Координационо тијело Владе Српске захтијева од Координационог тијела оперативног штаба на нивоу БиХ да од Службе за странце тражи да се њихов рад организује у три смјене ради ефикаснијег прихвата миграната.

- Координационо тијело Владе ће тражити од Координационог тијела оперативног штаба на нивоу БиХ да МУП Српске уступи дио донираних средстава и опреме за сврху надзора границе. Координационо тијело ће редовно извјештавати Владу Српске о стању на терену и проводити све закључке Владе који су донешени - рекао је Ћулум.

Уз напомену да ће МУП интензивно сарађивати са представницима локалних заједница Српске на терену, Ћулум је додао да би у наставку данашњег састанка могли бити донијети још неки закључци на плану мигрантске политике.

Он је додао да се мигранти, након проналажења на територији Српске, предају Служби за странце БиХ која их региструје, а ако се приведу у граничном појасу - Граничној полицији БиХ.

Ћулум је открио да је мање од 10 одсто регистрованих миграната званично поднијело захтјев за азил у Сарајеву, те да Полиција Српске мигранате које пронађе на њеној територији усмјерава тамо гдје желе да иду.

- Они углавном иду на подручје Унско-санског кантона због близине хрватске границе како би могли да наставе ка ЕУ. Проблем је што више од 90 одсто њих не посједује никаква документа, као и то да се неки лажно представљају. Не знамо њихове намјере, али, према нашим процјенама, међу њима има лица која су учествовала у ратним дејствима - рекао је Ћулум и поновио да је закључак Владе јасан - Српска нема услове и капацитете за смјештај миграната у Српској.

Он је додао да МУП ове седмице очекује да добије информацију од Полиције Србије о томе гдје су сконцентрисани мигранти на њиховој територији.

Када је ријеч о тврдњама министра безбједности Драгана Мектића да ситуација у вези мигрантске кризе није алармантна и да се то злоупотребљава у политичке сврхе, Ћулум је рекао да је 2017. године било 205 миграната, а већ сада 2.000, што је далеко више.

- У Српској и даље постоји опасност од веће мигрантске кризе - рекао је Ћулум и додао да ће он или његов замјеник, кога одреди, од сада учествовати у раду Координационог тијела за мигранте на нивоу БиХ.

Он је истакао да 90 службеника МУП-а Српске сарађује са Граничном полицијом БиХ на сузбијању илегалних прелазака миграната преко границе.

Ћулум је рекао да је у току пројекат видео-надзора у Бањалуци, те да има одређених око 55 локација које ће бити покривене тим надзором.

- Надамо се ћемо ускоро покрити бар ужи дио града, најважнија мјеста, раскрснице и слично - рекао је Ћулум и оцијенио је стање безбједности у Српској и у Требињу задовољавајуће.

Влада Српске је раније усвојила информацију о потреби формирања Координационог тијела Владе за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске, чији је задатак да оперативно спроводи активности с циљем праћења улазака, задржавања, кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Српску.

Координационо тијело чине представници МУП-а - директор Полиције као предсједавајући, представници Управе полиције, Управе за борбу против тероризма и екстремизма и полицијских управа, а чланови су и представници више министарства у Влади, Републичке управе Цивилне заштите, Црвеног крста, Савеза општина и градова и локалних заједница.