latinica  ћирилица
01/08/2018 |  19:20 ⇒ 02/08/2018 | 09:26 | Аутор: СРНА

Додик: Власти Српске морају ријешити проблем миграната

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да власти Републике Српске морају ријешити проблем миграната, који је отворен на нивоу БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"То је проблем који су нам они отворили на нивоу БиХ и нису га хтјели рјешавати када смо говорили да треба затворити границу и не дозволити да овдје уђу мигранти", рекао је Додик на отварању локалног пута у Бистрици код Бањалуке.

Додик је упозорио да на овим просторима тренутно има 20.000 миграната, који не могу да оду даље, те да је рјешавање овог проблема највећи изазов.

"Морамо осигурати да по нашим селима и градовима не ходају мигранти и да не угрожавају наше људе", рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да се не смије занемарити опасност коју доносе мигранти, које овдје свјесно упуштају да се населе с циљем да постану доминантна нација на овом простору.

"Ово је питање број у овом времену. Морамо вјеровати држави – Републици Српској", поручио је Додик.

Он је у обраћању на отварању локалног пута у Бистрици рекао да је долазећи на тај скуп добио апел једног активисте из Бијељине који га моли да им помогне јер постоји "најезда миграната".

Додик је подсјетио да је аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио да њега занима БиХ и да жели да се овдје остваре њихови интереси.

"Курц каже да је њихов интерес да направе мигрантске центре ван граница ЕУ. Он воли БиХ да би овдје смјестио мигранте", рекао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да су институције Републике Српске у Бањалуци кључне за српски народ и за сваког човјека на овим просторима.

"Ово што радим ја и премијер Жељка Цвијановић није нимало лако и није никаква привилегија. Ја бих ту привилегију дао коме хоћете. Када нас видите да се возимо у неком ауту, има људи који се возе у бољем ауту. Ми радимо сваки дан најмање 10 часова", рекао је Додик.

Додик је додао да је Република Српска у правим рукама само онда када је бира народ.

Он је подсјетио да се 2014. године показало да су људи и атмосфера која је била направљена била против њих, а то значи против Републике Српске, али да је народ изашао на изборе и није дозволио другачије.

"Сада немамо пуно проблема, морамо без скрупула ући у политичку борбу и учинити све да ојачамо још више нашу позицију", истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је Цвијановићева недавно окончала посјету САД, мјеста у коме је у прошлости постојало велико неразумијевање према Републици Српској.

"Цвијановићева се тамо срела са најважнијим људима нове структуре власти у САД. Ово је била најбоља посјета коју је неко остварио у последњих 10 година из Републике Српске", каже Додик.