latinica  ћирилица
22/07/2018 |  19:20 ⇒ 23/07/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

И даље бројна реаговања на Мектићеву изјаву да врх МУП-а Српске продаје дрогу

И данас бројне реакције на изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића да врх МУП-а Српске продаје дрогу у Бањалуци.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач Мектићеве изјаве јуче је назвао измишљотинама и позвао га да доказе, ако их има, достави СИПИ.

Да је ово још једна оркестрирана кампања против МУП-а, сматра и премијерка Жељка Цвијановић. Огласио се и директор полиције.

Директор Полиције Српске, Дарко Ћулум, позвао је Републичко тужилаштво да позове и саслуша Драгана Мектића у вези са његовим наводима да врх МУП-а дилује дрогу. Он је за Срну изјавио да једном министру, посебно безбједности, не доликује да тако тешке оптужбе износи по медијима, те га позвао да своје наводе и доказе, ако их има, предочи надлежним органима.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске има довољно сазнања, капацитета, храбрости, а посебно енергије да се обрачуна са појединцима у својим редовима, који су се на било који начин огријешили о закон, било да је ријеч о дисциплинском преступу, прекршају или кривичном дјелу - наводи Ћулум.

Таква оркестрирана кампања против МУП-а излази из оквира нормалног, каже предсједница Владе Жељка Цвијановић. Српска се, каже, никада неће одрећи своје полиције, која свој посао обавља професионално.

- Полиција Српске је гаранција опстанка наше Републике. Полиција је једина униформисана сила Српске. Нећемо дозволити да нам се то одузме. Улога и позиција полиције је јасна. Иде се у сусрет изборима, али нема програма који се супротстављају једни другима, нити се мере снаге на основу политика које се промовишу, већ се све свело на обичну људску дискриминацију. Грађани цијене оно што се ради у Српској на основу резултата, а не тако што прљате кога стигнете - поручила је премијерка Српске.

Стварни циљ министра Мектића је укидање МУП-а Српске, тврди СНСД-ов Никола Шпирић и поручује – посљедњи је тренутак да позив на рушење републичких институција добије институционални одговор.

- МУП Републике Српске је с великом муком и ауторитетом предсједника Српске Милорада Додика и српског народа у цјелини сачуван, те је бестијално позивати родитеље да чувају децу од представника овог министарства - наводи Шпирић.

Евидентно је да различити напади на МУП трају већ годину дана, каже премијерка. Томе у прилог и неутемељене приче о паравојним и параполицијским јединицама и наоружавању. На то указује и министар полиције Драган Лукач, тврдећи да је циљ урушавање кредибилитета и институција Српске. Мектић све то ради по налогу из Сарајева, а обрачунавајући се са републичким институцијама, уствари чува своју функцију, поручио је Лукач.