latinica  ћирилица
22/07/2018 |  17:01 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Бањалучанин Ђорђе Гајић извео најљепши скок са Градског моста

Ђорђе Гајић из Бањалуке освојио је прво мјесто у извођењу "бањалучке ласте" са Градског моста, у оквиру манифестације "Љето на Врбасу".

Друго мјесто у скоку "бањалучке ласте" освојио је Дино Бајрић из Сарајева, а треће Амар Ћатић из Бањалуке.

Двадесетчетворогодишњи Ђорђе Гајић рекао је да се дуги низ година такмичи у цијелој регији, али му је Градски мост у Бањалуци једна од тежих скакаоница, јер се налази у његовом граду.

"Када год скачем са овог моста осјећам одређену дозу треме, тако да ми је ова медаља посебно драга, јер је цијела моја породица ту", рекао је новинарима Гајић, који претходних година освајао друго и треће мјесто.

Бајрић је рекао да су за њега скокови за Градског моста у Бањалуци једни од најљепших које изводи.

"Задовољан сам пласманом, нарочито јер је у екстремним спортовима као што је овај најважније да изроните без повреда и компликација. Највећи успјех је да скок буде безбједан", рекао је Бајрић.

Ћатић је рекао да се већ 10 година бави скоковима са моста, а ово му је прва медаља у Бањалуци.

Медаље је побједницима уручила начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, која је истакла да су сви скакачи показали велико умијеће, те да члановима жирија није био лак посао да одлуче ко је био најбољи.

Скокове са Градског моста надгледали су чланови Ронилачког клуба "Бук" из Бањалуке, два рониоца и шест спасилаца који су били спремни да пруже помоћ скакачима.

Предсједник Клуба Борислав Трнинић рекао је да су прије почетка скокова прегледали и уклонили опасне предмете испод моста како не би дошло до повреда сакача.

Суорганизатор манифестације "Љето на Врбасу" Владимир Куваља рекао је да му је задовољство што је безбједним и успјешним скоковима отворена ова туристичка манифестација, која се одржава 65. пут, те најавио да ће у наредних седам дана бити одржане бројне спортске, авантуристичке и забавне манифестације које ће привући бројне туристе.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалука Зоран Санквић рекао је да је "врбаска ласта" посебна врста скока, која се састоји од три етапе - став на мосту, лет кроз ваздух и улазак у воду.

"Све етапе су посебно важне и морају да се правилно изведу како би скок био безбједан. Сваки улазак у воду под углом изнад 45 степени сматра се небезбједним и одузимају се бодови", рекао је Санквић.

Он појашњава да је веома важно ући у воду под углом од 45 степени, јер се у супротном може десити да додирне дно зато што је дубина Врбаса испод моста од два до два и по метра.

Програм манифестације "Љето на Врбасу" од ове године обогаћен је и новим атрактивним садржајима као што је спуштање ужетом преко Врбаса, те биоскоп на отвореном, који је планиран на тврђави "Кастел" у уторак, 24. јула.

У Воденом парку "Аквана" предвиђени су бројни спортски садржаји – фудбал на пијеску, одбојка на пијеску, баскет за дјечаке и дјевојчице, школа спортско-рекреативног роњења, као и међународни турнир у одбојци на пијеску.

У недјељу, 29. јула, посљедњег дана манифестације, на плажи испод тврђаве "Кастел" биће одржана котлићијада, док ће традиционална трка дајак-чамаца и избор необичног пловног возила бити одржани на плажи Абација.

Истог дана биће одржане и плесне радионице "Плес под звијездама", које су првобитно биле планиране за данас, али су одгођене због временских услова.

Манифестацију на Врбасу су први пут организовали чланови Клуба академичара Бањалука још давне 1953. године под називом "Карневал на Врбасу".

Крајем 70-тих година манифестација мијења име у "Сусрети на Врбасу", а од 1995. добија данашње име.