latinica  ћирилица
22/07/2018 |  13:46 | Аутор: СРНА

Рукоположен викарни епископ диоклијски

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици рукоположио досадашњег игумана Цетињског манастира Методија у чин викарног епископа диоклијског.
Патријарх Иринеј рукоположио епископа диоклијског Методија - Фото: spc.rs
Патријарх Иринеј рукоположио епископа диоклијског МетодијаФото: spc.rs

Патријарх српски Иринеј поручио је новом викарном епископу Митрополије црногорско-приморске да као што је мудро управљао Цетињским манастиром управља и као епископ.

"Ви сте дуго, релативно дуго, у Цетињском манастиру и овој средини. Имали сте прилике да упознате овај народ и све прилике у Црној Гори. Зато вас је наша црква изабрала у највише достојанство", рекао је патријарх Иринеј послије Свете архијерејске литургије на којој је обављен чин хиротоније.

Он је подсјетио да је владика Методије једно вријеме предано послужио блаженопочившем патријарху Павлу док је био болестан, те да је због тог подвига стекао једно опште поштовање.

Српски патријарх је напоменуо да је владика Методије изабран за викара славне Епархије која је "родила" Црну Гору и дала велике личности црквене историје, те подсјетио на Светог Василија, Светог Петра Цетињског и Петра Другог Његоша.

Патријарх Иринеј је нагласио да владика Методије сада има велику дужност и обавезу да чува свој народ у вјери православној.

"Да га сачувате у народном јединству, јер је пред великим искушењем да се раздели и одели од своје браће из Србије. Надамо се да Господ неће то допустити и да ће учинити да наш народ остане јединствен. Желимо вам да заједно са својим митрополитом, који је достојни наследник великих предака, сачувате то јединство", рекао је патријарх Иринеј.

Његовој светости данас су саслуживали митрополити црногорско-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије, те бројни епископи Српске православне цркве.

Чину рукоположења данас су присуствовали амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац, амбасадор БиХ Винко Радовановић, представници амбасада Русије и Грчке, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Владе Србије Милета Радојевић, лидер Демократског фронта Андрија Мандић, те представници црногорских политичких странака.