latinica  ћирилица
22/07/2018 |  13:40 | Аутор: СРНА

Злочин у Старом Грацком мрља на образу међународне заједнице

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је поводом 19 година од мучког убиства српских жетелаца у Старом Грацком да је тај злочин неизбрисива мрља на образу међународне заједнице, пред чијим очима су невини људи масакрирани, али и свих оних који су помогли да починиоци не буду кажњени.
Годишњица злочина у Старом Грацком - Фото: Screenshot
Годишњица злочина у Старом ГрацкомФото: Screenshot

Он је нагласио да привремени органи власти у Приштини својим нечињењем заправо штите терористе и затражио да прекину завјеру ћутања о злочинима такозване ОВК и других криминално-терористичких група на Космету.

- Породицама страдалих није потребно ничије лицемјерно одавање поште жртвама и фотографисање представника Приштине крај спомен-обиљежја, већ одлучна акција која ће довести до хапшења и кажњавања починилаца - нагласио је Ђурић, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Он истиче да одговорност за чињеницу да убице из Старог Грацког још нису приведене правди дијеле и поједине међународне институције у чијој је надлежности успостављање владавине права на Косову и Метохији.

- Србија и српски народ никада неће одустати од инсистирања на истини о страдањима наших сународника, али и истини о правом, злочиначком карактеру онога што многи политички представници албанског народа на Косову и Метохији описују као борбу за слободу - поручио је Ђурић.

Албански терористи су 23. јула 1999. године починили масакр над 14 српских жеталаца у Старом Грацку код Липљана. За тај злочин нико није одговарао, а истрага је обустављена, иако су током ње нађени докази.