latinica  ћирилица
22/07/2018 |  12:23 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Брчко: Проблем пласмана и откупне цијене воћа

Иако пољопривредници из Дистрикта Брчко, годинама подижу савремене воћњаке у које се константо улаже, сваке године суочавају се са истим проблемима - пласманом и откупном цијеном воћа. А ове године, изражен проблем је и лош квалитет шљиве. Претходно су исто прошли узгајивачи јагода и трешања.

Владо Стокић из Поточара, код Брчког, под засадом шљиве и дуње има два хектара. Истиче да је рачуница од овогодишњег рода шљиве, скоро никаква, једино се могу надати добром роду дуње.

"Ниска цијена, која парира са 2013. годином, када је квалитет и квантиет био значајно бољи, него сада, међутим ове године је стао извоз, цијена је јако ниска, квалитет је јако лош, тако да, ко је ове године гајио шљиву, сигурно није добро прошао. Што се тиче дуње, ту је стање знатно боље, за сада обећава, уколико буде довољно сунчаних дана до њеног сазријевања, она би могла дати прилично квалитетан плод", каже Стокић.

Због ниске откупне цијене у Дистрикту ће пропасти род шљиве од 15 хиљада тона.

Брчански воћари биће на губитку више од 5 милиона КМ.

Драгиша Драгичевић, истиче да воћари имају проблема и у производњи, јер не постоји савјетодавна служба, а ни метеоролшока станица, како би произвођачи могли на вријеме реговати, сходно врменским условима.

"Велика количина падавина и повећана влажност ваздуха, доводи до непвољног стања у воћнацима. Првенстевно доводи до већег развоја проузроковача биљних болести, самим тим поскуљпују и трошкови производње, имамо више апликација заштитних средстава, отежан проход механизације. Овдје се показало, ова година је незгодна, зато што имамо лош квалитет, самих плодова због мањег садржаја шећера", истиче Драгиа Драгичевић, инжењер воћарства.

Шљивом је у Брчком до сада засађено више 1.500 хекатра. Влада дистрикта субвенционише изградњу прерађивачких и складишних пољопривредних објеката за воће и поврће, али проблем је недостатак инвеститора из иностранства и све тежи пласман производа.