latinica  ћирилица
21/07/2018 |  10:11 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Покушај измјене Изборног закона пред изборе - фарса

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента Федерације БиХ Драго Пузигаћа рекао је да је покушај измјене Изборног закона пред изборе фарса, јер се нигдје у свијету, осим у БиХ, не дешава да се избори распишу, а затим мијења закон.
Изборни закон - Фото: РТРС
Изборни законФото: РТРС

Пузигаћа, који је и члан СНСД-а, рекао је "Гласу Српске" да је измјене Изборног закона требало направити прије расписивања избора уз договор и консензус представника конститутивних народа.

"Међутим, знало се да ће се ово дешавати и због тога се ушло у један циркус пред изборе, да се окривљује нека друга или трећа страна", навео је Пузигаћа.

Осврћући се на захтјев за његову смјену који је потписао дио Клуба Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, као и најаву његовог колеге из Колегијума Дома народа Јасенка Туфегџића из СДА да ће поднијети тај захтјев уколико смјену не затражи Клуб Срба, Пузигаћа је рекао да је то потврда старе праксе у којој аутоматски слиједи смјена, ако нисте истомишљеници.

Он каже да то што Туфегџић најављује да ће поднијети захтјев за његовом смјеном довољно говори о томе да Бошњаци или СДА сматрају да је ФБиХ потпуно њихова и да могу смјењивати и постављати људе како им падне на памет.

"Апсолутно немате право на своје мишљење. У Дому народа смо, а немамо право да штитимо свој народ", рекао је Пузигаћа.

Он је додао да је дио Срба који тражи његову смјену из СДП-а, те да они нису легитимни представници српског народа, јер их нису бирали Срби.

Пузигаћа је навео да делегате у Дому народа треба бирати тако да српске представнике бира српски народ, хрватске хрватски, а бошњачке бошњачки народ.

"Они би требало да се бирају онако како се бира Вијеће народа Републике Српске. Све остало је фарса", оцијенио је Пузигаћа.

На питање да ли очекује да ће бити смијењен, Пузигаћа је навео да га не занима шта ће урадити они који су покренули то питање.

"Није ми стало до њихове подршке. Тиме што траже смјену пред изборе желе показати само силу и моћ", рекао је Пузигаћа.

Он је оцијенио да Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата ФБиХ није задовољавајући и да се њиме ништа не рјешава. Пузигаћа је додао да се у смислу попуњавања Клуба Срба може наћи рјешење ако постоји воља за то, али да је потребан консензус.

"Треба измијенити чланове Устава. Клуб је био попуњен само од 2006. до 2010. године. Од када је успостављен Клуб Срба никада није покренут витални национални интерес јер је од шест до 10 делегата из СДП-а, а за тај захтјев треба 12 руку. СДП не занимају витални интереси Срба", закључио је Пузигаћа.