latinica  ћирилица
20/07/2018 |  19:10 ⇒ 19:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Палић- Златни торањ филму "Дјевојка" (ВИДЕО)

Златни торањ 25. Фестивала европског филма Палић за најбољи филма, додијељен је, одлуком међународног жирија, белгијско-холандском филму "Дјевојка" у режији Лукаса Донта.
Палић- награда Златни торањ - Фото: ТАНЈУГ
Палић- награда Златни торањФото: ТАНЈУГ

Овај филм је најцјеловитије и најмоћније дјело у главном такмичарском програму, које не само да се бави искреношћу и комплексношћу сложене теме, већ то чини дубоко и без стереотипа. Филм нас је дирнуо на више нивоа, образложио је жири.

Палићки торањ за најбољу режију припао је Расмусу Клостеру Броу за филм "Кртица" (Данска).

Жири који је у главном програму погледао 12 филмова, констатовао је несвакидашње постигнуће Расмуса Клостера Броа на свим пољима: одличан сценарио, рад са глумцима, монтажа и визуелни концепт.

Редитељ је изабрао добро познат, наизглед лак жанр за који једино професионалци знају колико је компликован, оцијенио је жири.

Специјално признање понио је шпански филм "Кармен и Лола" редитељке Аранче Ечеварије за "храбар први филм, за искрен, њежан и аутентичан приказ културе, за рад са натуршчицима, за сигурно вођење рискантне и компликоване авантуре, за све глумце, њихову храброст и одличну глуму".

Мађарски филм "Цвјетна долина" у режији Ласла Чуја најбољи је филм у другом такмичарском програму - Паралеле и судари. Ријеч је о "снажној филмској причи дебитантског играног остварења која приказује како савремени млади људи на маргинама траже љубав и боре се за основни опстанак у потпуно отуђеном друштву".

Из жирија су навели да су погледали 10 филмова у овом програму, те констатовали да је "европски филм депресиван и тежак, као што је увијек и био".

То су филмови који осцилирају од тоталног очаја до кафкијанског апсурда - наводи жири.

Најбољи филм у главном програму је француско остварење "У рату" Стефана Бризеа.

Критичари су награду додијелили "за маестралан и очаравајући начин на који редитељ преноси друштвену битку у јединствен синематички доживљај, као и за непоновљиву глуму Винсента Линдона".

Фестивал европског филма Палић завршава се вечерас уручењем награда и пројекцијом филма "Без додира" Адине Пинтилие.