latinica  ћирилица
20/07/2018 |  15:10 ⇒ 22:49 | Аутор: СРНА

Линта: Провокација Китаровићеве која настоји да оправда прошлост

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је изјава предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да су Хрвати и Албанци браћа по оружју једна у низу бруталних, али очекиваних провокација Китаровићеве, која живи у прошлости и настоји је оправдати.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Китаровићева својим честим бесмисленим изјавама настоји да оправда злочиначку политику режима Фрање Туђмана, који је извршио агресију на Југославију и Србе у Хрватској с циљем стварања етнички чисте `велике Хрватске`", додао је Линта.

Он је указао да је резултат те злочиначке политике пола милиона протјераних Срба, хиљаде убијених српских цивила и ратних заробљеника, систематско отимање и уништавање српске имовине, саопштено је из Савеза.

"Резултат злочиначке политике је и слављење хрватских злочинаца, рехабилитација усташтва кроз масовну употребу кољачког поздрава `За дом спремни`, подизање спомен-табли усташама и одавање поште убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, величање проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона, који пјева о клању Срба и шири мржњу према Србији и српском народу", навео је Линта.

Китаровићева је током званичне посјете Тирани у Парламенту Албаније изјавила да су Хрвати и Албанци браћа по оружју.