latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:53 | Аутор: СРНА

За суфинансирање 143 пројекта 628.750 КМ

Министарство просвјете и културе Републике Српске суфинансираће са 628.750 КМ укупно 143 пројекта у области јавних потреба у култури и културног стваралаштва националних мањина за ову годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Ријеч о пројектима који су изабрани на конкурсима расписаним 11. априла, а процјену и стручно вредновање квалитета поднесених пројеката, на основу критеријума наведених у сваком појединачном конкурсу, извршиле су стручне комисије, именоване рјешењем министра за сваку област посебно.

У складу с тим, стручне комисије су предложиле и ранг-листе пројеката за суфинансирање, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Министарство ће, како се наводи, у складу са расположивим средствима у буџету суфинансирати 118 пројеката у области јавних потреба у култури у укупном износу од 588.750 КМ.

Из области музичке и музичко-сценске умјетности у свим категоријама биће суфинансирано укупно 28 пројеката, а у области позоришне продукције биће подржано шест пројеката и шест пројеката у области позоришних манифестација.

Министарство ће суфинансирати и 14 књижевних манифестација, пет пројеката у области филмских фестивала, 11 пројеката у области визуелне и мултимедијалне умјетности, 32 пројекта из области културно-умјетничког аматеризма и 16 пројеката из области културног насљеђа.

Према резултатима јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2018. годину, Министарство ће суфинансирати 25 пројеката у укупном износу од 40.000 КМ.

Из Министарства наводе да ће резултати јавног конкурса за суфинансирање пројеката књижевно-умјетничког стваралаштва у области издавачке дјелатности у 2018. години бити накнадно објављени, с обзиром на то да је потребан дужи временски период за процјену и стручно вредновање тих пројеката.

Право подношења пријава на конкурсе имала су правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности у Српској и установе које обављају дјелатност у области културе, а чији је оснивач јединица локалне самоуправе, односно правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Српској те удружења националних мањина регистрованих на локалном нивоу и удружења националних мањина од значаја за Српску.

Резултати јавног конкурса за суфинансирање јавних потреба у култури за 2018. годину те јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2018. годину доступни су на интернет страници Министарства просвјете и културе те порталу еКултура.