latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:04 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд тражи рјешење који неће срушити образ Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија у вези са питањем Косова и Метохије тражи рјешење које неће срушити образ Србији и којим ће заштитити своје националне и државне интересе, те поручио да одгађање рјешења, односно замрзнути конфликт, није добро за будућност Србије.
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг) -
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Вучић је рекао да је Србија што се тиче Косова и Метохије у веома тешкој ситуацији, али да има још понека фигура на табли.

"Али, могуће је да се боримо и покушамо да добијемо реми иако је веома тешко", рекао је Вучић након пријема за младе шахисте у згради Предсједништва Србије.

Коментаришући изјаву предсједника Владе самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да ће, уколико дође до подјеле Космета бити рата, Вучић је рекао да није ни први ни посљедњи пут да Харадинај тако говори и нагласио да се нада да никада неће бити рата.

Он је нагласио да Београд не може одустати од рјешења за Космет јер ће се земља налазити у све тежој ситуацији, што ће значити одгађање инвестиција и неизвјесност у много различитих области.

"Ми покушавамо да чувамо мир, да земља иде напријед и да тражимо рјешење које неће срушити образ Србији, да заштитимо своје националне интересе. Неко мора да преузме одговорност", рекао је Вучић.

Он је поновио да није оптимиста, али да хоће и даље да се бори за најбоље рјешење.

Коментаришући изјаву хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да су "Хрвати и Албанци браћа по оружју", Вучић је рекао да јој честита на томе и поручио да Србији нису потребна браћа, већ пријатељи, а да та изјава довољно говори о тежини положаја Србије и колико други не би жељели њен брз напредак.

"Нека се братиме колико хоће и како хоће. Ми ћемо да гурамо своју економију напред, да гледамо да имамо цивилизоване и рационалне односе са свима поред којих живимо и то је наш циљ, а што се оружја тиче неки морају да живе у прошлости. Колико је њих изгинуло за Хрватску и обрнуто нити ме занима нити мислим да иког у Србији треба да занима. Ако мислите да ли ме плаши - не", рекао је Вучић.

Он је додао да је на Србији да "гура свој посао, да има што више дјеце и ових који гледају у будућност и који разумију да је политика вјештина добијања могућег", те нагласио да је у том случају сасвим сигуран да Србија има будућност.