latinica  ћирилица
19/07/2018 |  18:36 ⇒ 20/07/2018 | 11:10 | Аутор: СРНА

Извјештај Комисије о Сребреници - тест за све политичке партије

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Извјештај Комисије за Сребреницу о догађајима у јулу 1995. године заслужује да се нађе на дневном реду сједнице Народне скупштине пред људима које је директно изабрао народ, као и да сви треба да покажу озбиљност, јер је то тест за све политичке партије.

Цвијановићева је новинарима у Модричи рекла да је владајућа коалиција понудила свим парламентарним партијама да иду ка томе да Извјештај буде стављен ван снаге, да би се послала порука која је далеко јача када то уради парламент, него када то уради Влада.

Она је подсјетила да је ријеч о извјештају урађеном у периоду када су вршени притисци да он буде такав какав јесте и изазвао је много проблема Републици Српској.

- Требало је да се давно бавимо тим питањем озбиљно. Када погледате шта све тамо пише јаве се многи упитници зашто су људи то урадили на такав начин. Уопште ме не занима шта тражи Савез за промјене. Овдје је ријеч о стратешким питањима, приступима и политикама и ја се не могу бавити њиховим дневно измишљеним питањима - нагласила је Цвијановићева.

Савез за промјене затражио је да Влада Српске прије сједнице Колегијума Народне скупштине, која је заказана за понедјељак, 23. јули, стави ван снаге одлуке Владе из 2004. године о прихватању Извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године, као и да припреми информацију о разлозима за одбацивање овог извјештаја.

Колегијум Народне скупштине Српске требало би да у понедјељак, 23. јула, утврди дневни ред и термин одржавања посебне сједнице парламента коју је затражио предсједник Српске Милорад Додик у вези са извјештајем Комисије за Сребреницу о догађајима у јулу 1995. године.

Посебну сједницу затражио је предсједник Републике Српске Милорад Додик са једном тачком дневног реда - информација о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.

Додик је раније изјавио да ће окупити све политичке факторе у Српској у намјери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извјештај о Сребреници. Он је тада напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

- У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извјештају пише да их је 8.700 - рекао је Додик.