latinica  ћирилица
19/07/2018 |  18:06 ⇒ 20/07/2018 | 14:28 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Циљ Владе да најнижа плата убрзо износи 500 КМ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Модричи да је циљ Владе да најнижа плата у Српској убрзо износи 500 КМ.

- Наш циљ је да најнижа плата убрзо буде 500 КМ. Мислим да смо довољно партнерски наступали у претходном периоду и немам никакву сумњу да ћемо то радити и у будућности и да ћемо брзо доћи до тог циља - рекла је Цвијановићева новинарима у Модричи поводом данашње одлуке Владе Републике Српске да најнижа плата у Српској износи 440 КМ и да буде исплаћивана од 1. августа.

Она је појаснила да је Влада данас утврдила најнижу плату онако како је и договорено са послодавцима и синдикатом.

Цвијановићева је изразила задовољство због тога што је Влада у претходном периоду донијела сет закона који ће значити повећање плата свим запосленим у Републици Српској за 30 до 50 КМ, што је веома важно.

- То је јединствен примјер у којем смо се опредијелили за одређена законска рјешења да бисмо интервенисали према свим радницима и у јавном и приватном сектору по чему смо уникатни - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важно је што је Влада паралелно са тим успјела постићи договор са синдикатом и послодавцима у вези са повећањем износа најниже плате.

- Остаје још неколико интервенција које ћемо заједно радити, али у суштини претпоставке су створене - најнижа плата је и званично повећана, а повећање плата кроз сет закона видјеће се већ на августовској плати - поручила је премијерка Српске.

Влада Републике Српске, на приједлог Економско-социјалног савјета, донијела је одлуку о измјени одлуке о најнижој плати у Српској у 2018. години, која сада износи 440 КМ и биће исплаћивана од 1. августа.

Ова одлука је још једна у низу мјера Владе предузетих с циљем стварања што повољнијег привредног амбијента и положаја радника у Српској смањивањем фискалних оптерећења у сврху повећања плата и заштите најнижих плата, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.