latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:56 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

ТЕ Угљевик: Изградња постројења за одсумпоравање планираном динамиком

Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у термоелектрани Угљевик, вриједног 80 милиона евра, одвија се планираном динамиком и требало би да ради пуним капацитетом од децембра идуће године. Истакнуто је ово током посјете Руднику и термоелектрани Угњевик, министра Петра Ђокића. Систем за одсумпоравање, један од најзначајнијих еколошких пројеката у БиХ и региону финансира се из кредита јапанске Агенције за међународну сарадњу "Џаика".

Грађевински радови су завршени, а наредни корак је монтажа машинске опреме и свега што је неопходно да би постројење било пуштено у пробни рад у мају идуће године, а у пуном капацицтету заживјело од децембра.

"Од децембра 2019. године ово постројење ће омогућити да емисије сумпор диоксида за 80 пута буду мање него у овом тренутку", каже Златко Маловић, пројект менаџер на изградњи пројекта одсумпоравања димних гасова.

"Поред тога што полажемо не екологију, заштиту здравља екологије, испуњавамо обавезе које је наша Република преузела према међународним Уговроима о енергетској заједници, можемо несметано размишљати о даљим пројекцијама, и други произвођачи немају те проблеме јер смо предузели све кораке даље активности", истиче Ђорђе Поповић, директор РиТЕ Угљевик.

Овај пројекат продужиће животни вијек РиТЕ за наредних двадесет година. Он је резултат чврсте одлуке Владе Српске која се задужила ради његове реализације са 100 милиона долара, Министарства и управе предузећа.

"Све активности на одсумпоравању у складу са планом до овог дана реализовано око 49 одсто свих планских активности са одступањем од један више или мање, али то је добар резултат и све активности биће завршене до децембра, а највећи дио до средине идуће године", нагласио је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

РиТЕ Угљевик у првом полугодишту ове године пребацила је план производње електричне енергије.

Реализовала 103 одсто, откривке угља 106 процената, а створени су пердуслови за отварање новог ревира.