latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:31 | Аутор: Глас Српске

Премијер лига БиХ: И прије почетка већ се назире крај

Ако је судити по изјавама тренера премијерлигашких екипа, онда је прво мјесто и седма титула шампиона БиХ резервисано за актуелне прваке, фудбалере мостарског Зрињског.
Премијер лига БиХ - Фото: илустрација
Премијер лига БиХФото: илустрација

Уз “племиће” готово сигуран пласман у европске квалификације имају Сарајево, Жељезничар и Широки Бријег, а једино би преко Куп такмичења неко могао да потражи излазак на међународну сцену.

Поменута “четворка” је, према мишљењу наших саговорника, далеко изнад осталих, тако да ће осталих осам клубова, по свему судећи, од самог старта кренути у борбу за опстанак. Ако се томе дода и да од ове сезоне вриједи нови, трокружни, систем такмичења, без лига за првака и опстанак, онда је јасно да љубитељи фудбала могу очекивати много занимљивије такмичење у односу на неке претходне сезоне.

- Ако ико може да сруши Зрињски, то је онда само један од два сарајевска клуба, а малу предност дајем Жељезничару. Њима придодајмо Широки Бријег и ето кандидата за Европу. Осталих осам клубова, са мање или више шанси, бориће се за опстанак. Доста ће зависити и од пласмана након 22. кола јер није исто бити домаћин пет или шест пута - истакао је тренер Крупе Бранислав Крунић, уз напомену да би био презадовољан да његова екипа заврши у “златној средини”.

Његов колега са клупе ГОШК-а Феђа Дудић сматра да једино Сарајлије могу да угрозе Мостарце.

- Једино Сарајево и Жељезничар могу да сруше Зрињски, за Европу се ту додаје још и Широки Бријег и ја даље не видим ко би се други могао укључити у борбу за Европу. Мада, мислим да би било крајње вријеме да се појави неко ко би покушао да им помрси конце. Ми смо остали без неколико квалитетних играча, али имамо младу и потентну екипу и циљ нам је пласман између седмог и деветог мјеста - рекао је Дудић.

Сличног размишљања је и шеф стручног штаба Радника Младен Жижовић.

- Људи у Мостару већ годинама раде посао на прави начин и сада само уживају у плодовима таквог рада. Остали треба да се замисле и уче из њиховог примјера. Уз њих, ту су као и сваке године Широки Бријег, Сарајево и Жељезничар, док смо сви ми остали далеко иза. Што се тиче Радника, ми тежимо да смањимо ту разлику па да онда, у неком од наредних првенстава, а можда већ и у овом, покушамо да се умијешамо међу њих - оптимистично тврди Жижовић.

Ни размишљање стратега Младости из Добоја код Какња Нермина Шабића не разликује се много од претходних саговорника.

- Тешко да неко може срушити Зрињски са трона. Са друге стране, радује да се клубови полако дижу и да покушавају да парирају Мостарцима. Са новим начином такмичења надам се и да ће све заједно да буде много интересантније и неизвјесније - нагласио је Шабић.

Дебитант у Премијер лиги Звијезда 09 има само једну амбицију, да у догледно вријеме постане стабилан лигаш.

Уз то, жеља нам је и да афирмишемо нашу академију која се већ доказала у омладинској Премијер лиги БиХ. Имали смо најбољег стријелца лиге Луку Асентића, који је сада прикључен првом тиму и очекујемо да се докаже у пуном смислу те ријечи. Баш као и остали “клинци”, Кристијан Тојчић, Немања Пармаковић, Давид Николичић и Марко Бркић - тврди тренер тима из Етно-села Станишићи Милан Ђуричић.