latinica  ћирилица
19/07/2018 |  15:07 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Раст броја туриста за 6,4 одсто

Влада Републике Српске прихватила је информацију о туризму у 2016. и 2017. години, у којој се наводи да је Српска лани имала 344.659 туриста или за 6,4 одсто више него 2016. године, с тим што су се доласци страних туриста повећали за 11,7 одсто, а домаћих за 1,3 одсто.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Остварени број од 794.543 ноћења туриста лани већи је у односу на 2016. годину за 7,3 одсто.

Министарство трговине и туризма је претходних година, доношењем одговарајуће законске регулативе и многобројним другим активностима, успоставило веома квалитетан институционални оквир и уређено пословно окружење у области туристичке привреде, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да су резултат досадашњих улагања у туристички сектор Републике Српске боље искориштени потенцијали, те да је евидентан напредак у туристичкој понуди Српске, као и повећање броја посјета страних туриста.

Влада је на данашњој сједници прихватила информацију о реализацији система видео-надзора града Бањалука, те задужила Министарство унутрашњих послова да са Административном службом града утврди најповољније локације за инсталисање опреме, узимајући у обзир постојећу инфраструктуру и расположивост комуникационих линкова на свакој локацији.

"Задужује се Министарство финансија да у складу са одредбама Закона о буџетском систему обезбиједи 500.000 КМ МУП-у за реализацију прве фазе кроз набавку", наведено је у саопштењу.

МУП је задужен да спроведе поступак набавке и изврши инсталацију опреме, а град Бањалука да припреми локације и обезбиједи потребне комуникационе линкове према захтјевима из елабората.

Влада је донијела одлуку о утврђивању општег интереса за изградњу објекта мјесне заједнице, амбуланте и дјечијег вртића на Петрићевцу у Бањалуци.

На данашњој сједници усвојена и информација о изради Републичког плана управљања отпадом у оквиру пројекта "Мрежа организација цивилног друштва за лобирање и заговарање у области заштите животне средине - Елан".

У Влади појашњавају да се Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију обратило Шведској агенцији за развој и сарадњу /Сида/ с циљем обезбјеђивања подршке у изради Републичког плана управљања отпадом.

"У том смислу, ова агенција је одобрила додатна бесповратна финансијска средства у оквиру наведеног пројекта, чији циљ је да унаприједи управљање животном средином у Српској и БиХ, пружајући подршку институцијама и организацијама чије је дјеловање у области животне средине", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да би на тај начин ове организације ефикасно учествовале у процесима доношења одлука и тако допринијеле кључним реформама и даљем спровођењу правног оквира ЕУ у подручју заштите животне.

Реализација пројекта повјерена је Канцеларији у БиХ Регионалног центра за животну средину за централну и источну Европу.

Влада је овластила министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију да потпише споразум о сарадњи Министарства као носиоца израде Републичког плана управљања отпадом у Српској и РЕЦ БиХ, као агенције за реализацију техничке подршке с циљем израде Републичког плана управљања отпадом.