latinica  ћирилица
19/07/2018 |  14:40 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

НДП: Власт у Фочи се незаконито задужује

Одборници Народног демократског покрета – Здравко Крсмановић у Скупштини општине Фоча сматрају да је Одлука о асфалтирању локалних путева – незаконита.
НДП Фоча, прес - Фото: РТРС
НДП Фоча, пресФото: РТРС

Предсједица Клуба одборника ове партије Оливера Елез на Конференцији за новинаре истиче да су одборници одлуку добили прије почетка сједнице.

- Министарство финансија никад овакву одлуку не би подржало,а ни Комисија за статутарна питања и прописе Скупштине општине није дала сагласност.Указивали смо да одлука није законита и једино што смо могли је да напустимо сједницу – појашњава Оливера Елез.

Њезине колеге Далибор Милановић и Драгослав Станојевић сматрају да је недопустиво да је одлуком омогућено начелнику општине да врши корекције који ће се путни правци асфалтирати,као и да избор путних праваца није извршен према реалним критеријумима.

У Фочанском НДП-у наглашавају да из одлуке проистиче обавеза којом ће се асфалтирање финансирати из буџетских средстава која се добију од сјече шумских сортимената,што је једнако кредитном задужењу.То образлажу да је је у овом случају разлика што умјесто банке у овом случају „давалац кредита“ је извођач радова. 

Одлуком је предвиђено да се у наредних десет година за сфалтирање путева издвоји пет милиона марака.

Предсједник Општинског одбора НДП –а у Фочи Здравко Крсмановић каже да је недопустиво задужење од пет милиона марака,а да се не зна за шта,без тендера и одбраног извођача радова.

- Нема ни дефинисаног предмјера ни предрачуна радова за сфалтирање путева – износи Крсмановић.

Уз ове,НДП-Здравко Крсмановић,властима замјера и што не испуњавају предизборна обећања: градња ХЕ на Дрини и реконструкција пута према Шћепан Пољу, неријешено питање депоније смећа и изградње топлане.

За начелника општине Радисава Машића ствар је јасна- опозиција је напустила сједницу Скупштине,јер је имала заказану конференцију за новинаре.

- Што се асфалтирања тиче,да су остали на сједници,чули би да није у питању никакво задужење,већ да ће се то радити од сопствених прихода.Одлука није исхитрена,материјал је припреман пола године,а и прикупљене су бојне сагласности.Консултовали смо и надлежно Министарство и то је новац који општина већ има.

Одлуком је предвиђено да ће се асфалтирање путева финансирати из средстава од сјече шумских сортимената која се годишње у општинску касу слију у износу од 800 хиљада марака.