latinica  ћирилица
19/07/2018 |  13:40 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

ГО СНСД Бијељина: Заштитити пољопривредну производњу (ФОТО)

Народна скупштина Републике Српске је у протекле четири године донијела четири закона и 130 подзаконских аката да би се помогла и заштитила пољоприврдена производња у Републици Српској и БиХ, рекао је Војин Митровић народни посланик и предсједник комисије за пољопривреду на конференцији за медији ГО СНСД-а Бијељина.
СНСД ГО Бијељина - Фото: РТРС
СНСД ГО БијељинаФото: РТРС

Митровић је, као акционар Пољопривредног добра "Семберије", јединог пољопривредног добра чији је већински власник Република Српска, навео да је уласком у ово ПД затечени дуг био преко 13 милиона марака, а вриједност капитала око 10,5 милиона марака. 

- Од преузимања дијела предузећа, обавезе из 2017. године од преко четири милиона марака, смањили смо на око 2,6 милиона марака. Наш циљ је да то предузеће вратимо на мјесто које му припада и да буде окосница развоја пољопривреде у Републици Срспкој, рекао је Митровић, очекујући да их у томе подржи Влада Републике Српске. 

Зоран Малетић помоћник министра за пољопривреду, оптужио је Савјет министара и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, да нису уважили ни једну препоруку и иницијативу Владе Српске да заустави увоз појединих роба које су приспјеле на домаћем тржишту . 

- Имате ситуацију да сада имате тржишне вишкове свињског меса. У првих 6шестмјесеци ове године, увезено је за 20% више у односу на исти период прошле године. Сточари имају огромне проблеме, зато што увозимо месо из других земаља. У сваком споразуму који је БиХ потписала стоји да се може зауставити увоз појединих роба, ако се установи да постоје тршижни вишкови. Нико то до сада није урадио, рекао је Малетић.

Он је потез градске управе у Бијељини, да издвоји два фенига подстицаја за пшеницу окарактерисао као покушај добијања политичких поена у предизборне сврхе, јер то, како је нагласио, чине први пут, док је Влада Републике Српске увеле пет фенига подстицаја још 2012. године.