latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:33 | Аутор: СРНА

Прва СДС: Смјештај миграната у Подгрмечу је пут у нестанак Срба

Планирано размјештање миграната из Азије и Африке на поручје Подгрмеча, односно општине Босанска Крупа је "непромишљен, неодговоран и дрзак чин" који иде у правцу потпуног затирања српских подгрмечких простора и нестанку Срба и српске културе са овог подручја, упозорили су из Прве СДС.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

"Информација да ће мигранти бити смјештени на подручје Подгрмеча узнемирила је и шокирала оно мало српског старачког живља које се вратило на своја огњишта послије погрома 1995. године који су починили злочинци под командом бившег генерала и команданта 5. корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића", саопштено је из ове странке.

У саопштењу се додаје да ће се, уколико се ово деси, остварити идеја Алије Изетбеговића по којој му Срби између Уне и Сане нису потребни.

"Ко још може да заборави злочине почињене у периоду од 1941. до 1945. године те од 1992. до 1995. године", питају из Прве СДС.

Из ове странке питају и шта ће се десити са Крупом на Уни, јер се међуентитетска линија протеже на просторе гдје се намјеравају размјестити мигранти, као и да ли се овим доводи у питање опстанак Крупе на Уни, а посебно 2.500 становника који су ријешили своја егзистенцијална питања и желе да наставе живот на својим огњиштима.

"Позивамо институције у ФБиХ да се не инате и не супротстављају представницма власти у Републици Српској и не играју интересима српског народа, јер би у супротном направили непоправљиву и тешку грешку, те допринијели расељавању српског народа са подручја Подгрмеча по трећи пут", упозорили су из ове странке.

Из Прве СДС позивају федералне институције да заштите просторе на којима живе Срби на подручју Босанска Крупа-Јасенице и да наставе учвршћивање већ добрих мултиетничких односа на том простору.

"Апелујемо и на начелника општине Босанска Крупа да не дозволи било какво нарушавање добрих односа на међуентитетској линији Босанска Крупа - Крупа на Уни. Посебно позивамо Предсједништво БиХ и представнике српског народа у институцијама БиХ да се озбиљно позабаве овим проблемом и да не буду саучесници у евентуалном новом егзодусу Срба са ових простора".

Премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић и представници Европске комисије посјетили су јуче потенцијалне локације за смјештај миграната у овом дијелу БиХ.

Ријеч је о локацијама Медено Поље, између Бихаћа и Босанског Петровца, те у Јасеници код Босанске Крупе.