latinica  ћирилица
18/07/2018 |  20:05 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Има ли на помолу договора Београда и Приштине?

У Бриселу - до сада најтежа рунда преговора, ако је вјеровати Хашиму Тачију. Можда се намучио, али није попустио. Док предсједник Србије, до рјешења, покушава доћи преко француског предсједника и њемачке канцеларке, Албанци, на преговарачки сто, желе да ставе и Прешевску долину.

У нову рунду, Приштина је дошла са најјачим саставом, Брисел их је морао све позвати јер ниједан, без других, не смије пристати на уступке, сазнаје Ивица Дачић. Уступака ипак није било. Иако му је, ово, каже најтежи састанак у посљедњих шест година, Тачи, као ни остали, није одустао од признања независности.

"Србија и даље мисли да је Косово њен дио и и даље живи у менталитету прошлости. И сам Вучић треба да схвати да је Косово суверена држава али радићемо на постизању коначног споразума како би био побједнички и кредибилан и за Косово и за Србију", рекао је Хашим Тачи, предсједник самопроглашеног Косова.

"Ми тражимо признање наше независности од Републике Србије, наставак помирења и жељели бисмо да живимо даље у миру и просперитету", каже Кадри Весељи, предсједник Скупштине самопроглашеног Косова.

Док су Албанци на сто поставили максималне захтјеве и желе да добију све, предсједник Србије каже да се српска страна труди да пронађе компромисно рјешење у којем ни албански интереси не би били занемарени. Упркос томе, све што је успио, јесте договор о наставку преговора и очувању мира и стабилности.

На питање да ли ће обје стране наћи рјешење, предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће све бити убрзо видљиво али да није сигуран да је тако нешто близу.

Док Вучић тражи праведну средину, Албанци се воде тактиком провокација и притисака.

Предсједник општине Бујановац, Рагми Мустафа, затражио је да се на сто стави и Прешевска долина или да се преговори прекину.

"Ту су и сталне пријетње ратом, мислим да су прочитани, да не пролазе, али они свакако јесу спремни да изазову насиље", наводи Милован Дрецун, предсједник Одбора за Космет Народне скупштине Србије.

Косовска делегација, како пише Спутњик, умало да заврши у српским рукама, када је њихов авион грешком кренуо преко ваздушног простора Републике Српске, а који контролише Србија.

Ипак, на вријеме се окренуо назад у Тирану, па ће се са Рамушем Харадинајем, који је у Србији на потјерници због ратних злочина, и даље морати преговарати.