latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:19 ⇒ 18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Обиљежене двије деценије од страдања Срба у Ораховцу

Двије деценије од масовног страдања Срба у општини Ораховац на Косову и Метохији обиљежено је комеморативним скупом у селу Велика Хоча.
Ораховац (Фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Ораховац (Фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Убијеним Србима парастос је испред споменика жртвама у Великој Хочи служио игуман манастира Зочиште отац Стефан, а присуствовало му је стотинак мејштана који су носили фотографије срадалих.

Након парастоса, у Дому културе је приређена академија, на којој је помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио да је страдање Ораховчана парадигма страдања свих Срба у покрајини, те да 20 година након страдања, невине жртве и њихове породице и даље нису добили правду.

- Влада Србије неће престати да инсистира да злочини буду расвијетљени - рекао је Петковић, истакавши да је правда преуслов за мир који је потребан и Србима и Албанцима.

Према његовим ријечима, страшно је то што ни 20 година послије злочина нису пронађени починиоци и налогодавци злодјела.

На академији је говорила и Олгица Костић којој је киднаповано 17 чланова породице, међу којима и два рођена брата.

На територији општине Ораховац током офанзиве терористичке ОВК од 12. маја до 22. јула 1998. године почињени су масовни злочини над српским становништвом, у којима је страдало 84 Срба.

За вреијме оружаног напада на подручју Ораховца од 17. до 22. јула 1998. године киднаповано је око 100 српских цивила, од којих су многи убијени и мучени у приватним затворима и логорима, а њихови посмртни остаци пронађени су у масовним гробницама Малишево и Волујак у прољеће 2005. године.

Комеморативни скуп организовали су Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Привремени орган општине Ораховац.