latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:28 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Беванда: Ситуација са мигрантима све гора

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда оцијенио је данас да ситуација у вези са мигрантима у БиХ из дана у дан постаје "све гора", али да институције БиХ интензивно раде свој посао на олакшавању ситуације.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Беванда у изјави новинарима није желио да износи више детаља са сједнице Савјета министара у вези са мигрантском кризом.

Он је рекао да је Савјет министара БиХ данас усвојио три одлуке о усвајању политике плата и накнада у институцијама БиХ за период 2019-2022. година, о висини основице за обрачун плате и о висини регреса за годишњи одмору запосленим у институцијама БиХ за 2019. годину.

- То је једноставно наша обавеза коју је требало да урадимо до краја јуна, али са малим кашњењем донијели смо данас политику плата за наредни период, држећи се смјерница - рекао је Беванда новинарима у Сарајеву.

Он је истакао "да су друге двије одлуке, о висини основице и висини регреса, донесене на прошлогодишњем нивоу и у складу са глобалним фискалним оквиром који је, што се тиче издвајања из Управе за индиректно опорезивање БиХ, остао истовјетан".

Према његовим ријечима, о Стратегији за процесуирање ратних злочина, документу који је на прошлој сједници био скинут са дневног реда, биће ријечи на наредној сједници Савјета министара, највјероватније у сљедећи уторак, 24. јула.

Беванда је потврдио да су са дневног реда данашње сједнице, на захтјев министра правде БиХ Јосипа Грубеше /који није био присутан/, скинути приједлози измјена правилника о систематизацији радних мјеста у 11 институција БиХ, јер је Грубеша на ове акте упутио низ примједби.