latinica  ћирилица
18/07/2018 |  13:55 | Аутор: СРНА

Фронтекс ће патролирати границама Црне Горе

Споразум између ЕУ и Црне Горе о распоређивању припадника Европске агенције за граничну и обалску стражу на црногорским границама веома је важан корак и у најбољем је интересу земаља западног Балкана и ЕУ, рекао је комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос.
Обиљежавање границе Црне Горе (фото:.rtcg.me) -
Обиљежавање границе Црне Горе (фото:.rtcg.me)

Према његовим ријечима, када споразум између ЕУ и Црне Горе, који је на техничком нивоу постигнут 5. јула, буде формално закључен, припадници Фронтекса који су распоређени на црногорским границама имаће право да врше провјере на свим прелазима заједно са припадницима црногорске граничне полиције.

Аврамопулос је нагласио да тај споразум има значајну додатну вриједност у јачању управљања границама, те борби против нелеганих миграција и кријумчарења миграната у овом региону.

"Он има посебну тежину у тренутном контексту када се биљежи повећање броја нелегалних улазака и граничних прелаза дуж обалне руте која води кроз западни Балкан, те као такав представља важан инструмент за заустављање нелегалних кретања", навео је Аврамопулос у ауторском тексту, који преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Он је истакао да су тренутни миграциони и безбједносни изазови показали да се могу рјешавати само заједничким и прекограничним приступом, а да је западни Балкан био и остао најважнији партнер у овом подухвату.

"Са друге стране, европски пут се још једном показао као једина одржива судбина за земље западног Балкана - што је додатно оснажено Стратегијом ЕУ за западни Балкан и вјеродостојном перспективом проширења", навео је Аврамопулос.

Европски комесар за миграције истакао је да ће интензивирана сарадња у области миграција, мобилности, управљања границама, као и у областима борбе против тероризма и борбе против организованог криминала представљати суштинске параметре партнерства које је много шире и дубље.

"Грађани у Подгорици, у Бечу или Бриселу желе исто: сигурну, просперитетну, слободну и мобилну Европу", закључио је Аврамопулос.