latinica  ћирилица
18/07/2018 |  09:01 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

На Мећавнику завршен шести "Бољшој" и додијељене матрјошке

Додјелом награда музичким талентима и наступом свјетски познатих виолиниста Јулијана Рахлина и Романа Симовића на Мећавнику је свечано затворен шести фестивал руске класичне музике "Бошљој", који је ове године први пут трајао четири дана.

Током фестивала, млади музички таленти такмичили су се у вјештини извођења руске класичне музике за златну, сребрну и бронзану матрјошку у двије старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година, преноси "Спутњик".

У млађој категорији златну матрјошку синоћ је освојила ученица Основне музичке школе "Петар Коњовић" из Београда Јана Јаковљевић, која свира виолину.

Добитница сребрне матрјошке је Сара Чано, која похађа Музичку академију у Љубљани, а бронзане Артјом Бондар, ученик Дјечије умјетничке школе "А. М. Кузмин" из руског града Југра.

Златну матрјошку у старијој категорији освојила је Јелизавета Караулова, која студира клавир на Конзерваторијуму "П. И. Чајковски" у Москви.

Сребрна је припала Ивани Дамјанов, која студира Академију уметности у Новом Саду, а бронзана Полини Шароваровој из Музичке школе "В. Ј. Шебалин" из Омска.

Одлуку о најбољима донио је жири који су чинили предсједник жирија - декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић, те чланови познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Публика је синоћ на затварању фестивала имала прилику да чује Јулијана Рахлина, који је свирао у гудачком секстету оформљеном специјално за фестивал "Бољшој" који чине Роман Симовић, Сара Макелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

Послије наступа у секстету, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, био је солиста у "Концерту за виолину и оркестар у Де-дуру" Јоханеса Брамса, уз пратњу симфонијског оркестра "Бољшој" под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

Овогодишњи "Бољшој" трајао је четири дана, а за златну матрјошку такмичило се 60 младих музичара.

Главни покровитељ фестивала је компанија "Гаспромњефт".