latinica  ћирилица
17/07/2018 |  18:42 ⇒ 18/07/2018 | 09:19 | Аутор: РТРС

Бањалука и Београд: Обиљежено 100 година од страдања породице Романов

У Бањалуци је обиљежено 100 година од убиства царске породице Романов. Представници Руског императорског православног-палестинског друштва, положили су вијенац на споменик руском цару Николају Другом, након чега су обишли радове на изградњи Руско-српског храма. У име Владе Српске вијенце су положили министри Петар Ђокић и Миленко Савановић.

Царска руска породица Романов, посебно император Николај са својом породицом, одиграли су кључну улогу у спасавању српског народа током Првог свјетског рата. Зато је и значајно обиљежавати 100 година од трагичне смрти породице Романов, поручено је у Бањалуци.

"Руски император је у заиста тешком времену за своју земљу ушао у Први свјетски рат да би, прије свега, заштитио српски народ на Балкану. Нажалост, та његова одлука да оде у рат на крају га је коштала власти и мученичке смрти, која се догодила на данашњи дан", рекао је Миладин Митровић, члан Императорског палестинског православног друштва Бањалука.

У наредном периоду требало би да буду завршени и припремни радови за освештање темеља руско-српског храма, који ће бити изграћен у част цара Николаја и породице Романов, за који је Влада Српске издвојила три милиона марака. Република Српска увијек ће бити подршка унапређењу сарадње и односа са Русијом, али и свему ономе што Русија значи на глобалном плану, поручио је министар Петар Ђокић.

"Очекујемо да ћемо тада имати посјету на високом нивоу делегације из Руске Федерације што ће бити потврда наше повезаности са великим руским народом и сарадње коју има Српска са Русијом у овом тренутку", рекао је Петар Ђокиж, министар индустрије, енергетике и рударства.

Поводом обиљежавања стотину година од страдања руске Свете царске породице Романов, патријарх српски Иринеј служио је у Београду литургију, након чега је централним градским улицама прошла литија, а испред споменика руском цару одржан је молебан. У бесједи патријарх Иринеј је истакао да Србија има много разлога да обиљежи данашњи дан, за који је рекао да је прије сто година био најтрагичнији дан у историји руског и словенског народа.

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије каже да зато и данас, 100 година од његове мученичке смрти, живи у срцима свих Срба.

"И живјеће вјечно, јер су га његова дјела и страдање учинили великим", казао је Поповић.

Овим поводом градоначелник Београда Зоран Радојичић организовао је свечани пријем, са којег је поручио да Србија никада неће заборавити значај цара Николоја за српску историју.

Цар Николај Други се одрекао престола у току Фебруарске револуције, 1917. године и од тада се са породицом налазио у кућном притвору. У прољеће 1918. године бољшевици су га пребацили у Јекатеринбург гдје су 17. јула исте године њега и његову породицу стрељали.