latinica  ћирилица
17/07/2018 |  18:06 | Аутор: РТРС

Најбољи на планети: Кад је Лука Модрић шпартао теренима Српске! (ФОТО)

Фудбалски свијет клања се Луки Модрићу. Везиста Хрватске водио је своју репрезентацију до сребрене медаље на Мундијалу у Русији, а као награда стигло је и званично признање од ФИФА за најбољег играча Свјетског шампионата.
Лука Модрић у младим данима - Фото: РТРС
Лука Модрић у младим данимаФото: РТРС

Данас се све зна о првотимцу Реал Мадрида, дјечаку који је са Велебита кренуо у фудбалске висине, али мало њих зна и то да је Модрић прве кораке, сениорске направио у Босни и Херцеговини у дресу Зрињског. У сезони 2002/2003 као 18-огодишњи талентовани клинац са “племићима” је шпартао и по Републици Српској, војујући фудбалске битке по Бањалуци, Требињу, Модричи, Градишци, Угљевику.....

И ова фотографија настала је у том периоду, у мечу Зрињског и Модрича Максиме. У дуелу Лука Модрић и Александар Раилић, тада првотимац Модриче, данас успјешан фудбалски судија.

-Увијек је био незгодан за чување, али прије свега коректан и прави професионалац. Нисам могао претпоставити да ће баш ово све освојити и постати то што је данас. Али, видјело се већ тада, да је играч за велике домете и да ће оставити дубок траг у фудбалу. Драго ми је што сам на неки начин и ја постао дио историје играјући против најбољег на планети – присјетио се тог дуела Раилић.

Занимљивост тог дуела јесте да је за Модричу наступао тада и Дарио Дамјановић, касније репрезентативац БиХ, фудвбалер Хајдука, бундеслигаша Фрајбурга, који се на тој фотографији види у позадини дуела Модрић – Раилић.

Дејан Плиснић је рекордер по наступима у Првој лиги Републике Српске. У то вријеме стајао је на голу Борца, у двије утакмице имао је једну побједу (2:0) и пораз (0:1). У извјештају “Гласа Српске” Плиснић је добио оцјену 7,5, а Модрић 5, што је најнижа оцјена у новинарском извјештају.

Новинарски извјештај са утакмице Борац - Зрињски (фото: РТРС)

-Нисам упамтио ништа из тих дуела да би нешто могло наслућивати да гледам рађање великог фудбалера. Он је тада био клинац, ситније конституције, а на терену није пружао спектакуларне партије. Међутим, након неколико година, када је почео градити свој пут, приликом једног гостовања у Мостару, Модрић је тада био прешао у Тотенхем, навијачи Зрињског су га дизали у икону, јер им је платио путовања, купио бакље, транспаренте.....Већ тада је био идол младима, а о овоме данас нема потребе да трошимо ријечи. Заслужио је све ово што га окружује – прича Дејан Плиснић.

Како год било, остаће забиљежено да је свој фудбалски пут Лука Модрић трасирао и кроз Републику Српску, и да и у такмичењу које спада у доњи дом европског фудбала може се родити и створити вансеријски фудбалер. Куд ћете бољи примјер од Луке Модрића.