latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:57 ⇒ 18/07/2018 | 10:17 | Аутор: РТРС

Градске власти Бихаћа донијеле одлуку - 26. јула због миграната организују протест у Сарајеву!

Власти у Унско-санском кантону су изгледа изгубили стрпљење када је ријеч о мигрантима. Само у Бихаћу их је тренутно око три хиљаде, због чега су власти одлучиле да 26. јула одрже протесте у Сарајеву.

Око 700 миграната борави у бившем Ђачком дому, док су данас, на захтјев Градске управе страни држављани исељени из зграде некадашњег Дома пензионера. Стање из дана у дан постаје све теже.

Јусуф из Пакистана је у Бихаћу више од мјесец дана. У БиХ је са братом стигао из Обреновца. Без пасоша и новца, нерадо стају пред камеру.

"Желим ићи, а не остати овдје. Ситуација је веома тешка", каже Јусуф.

Бивши Ђачки дом у Бихаћу, локација је предвиђена за мигранте. Без одобрења надлежних заузели су и простор девастираног Дома пензионера.

У Дому пензионера у Бихаћу до јутрос је боравило око 300 миграната, којима је наложено да до 15.00 часова морају напустити ову локацију. Они су се упутили према Ђачком дому.

"Све активности које су се јутрос водиле јесу у договору и ЦК и Међународном организацијом за миграције. Исто тако и Одјел за странце у разговору са мигрантима је одлучио да ће добровољно напустити Дом пензионера", истакла је Снежана Галић, портпаролка МУП-а УСК. 

Након овога, Дом пензинера биће конзервисан, кажу у Црвеном крсту. Породице са дјецом покушаће да измјесте на другу локацију.

"Ствара се једна велика маса миграната у Бихаћу. То је мали град. Имамо их доста смјештених по приватним кућама, што довољно отежава и проблем сигурности грађана и свих нас који радимо са мигрантима", наводи Селим Хоџић, секретар ЦК Бихаћ. 

Како незванично сазнајемо, међу масом људи без докумената, крију се многи. Нетрпељивост је велика и међу самим мигрантима, Алжирцима и Мароканцима. Инциденти постају реалност, а говори се већ о формирању група, које долазе у сукоб са законом. Дио миграната бјежећи рутом "спаса" бјеже и од полиције у својој земљи, јер су починили кривична дјела.

Међутим, ко улази и излази из БиХ –-тачних података нема! Огорчење не крију у Градској управи Бихаћа. Поручују да овдје изостаје интервенција бх. институција и рјешавање безбједносног проблема. 

"Од првог састанка који смо имали у Сарајеву почетком прошлог мјесеца са Савјетом министара и свим другим нивоима власти, па након још двије посјете Драгана Мектића Бихаћу, на терену није промијењено апсолутно ништа", наводи Един Моранковић, шеф Кабинета градоначелника Бихаћа. 

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић каже да ће се БиХ супротставити сваком покушају смјештања миграната на њеном простору, јер то није издржљиво економски, а ни политички, јер би, сматра Иванић, произвело велику нестабилност. Док политичари сматрају једно, грађани Бихаћа поручују: "Дошло је до грла".

"Проваљују куће. Комшија је морао заковати кућу, све је демолирано. Јуче нападају полицију. Напали су и жену пред пекаром. Има свакаквих. Тамо има људи склоних насилничком понашању. Није нам баш драго да праве проблеме", коментаришу забринуто грађани Бихаћа.

Док се Бихаћ бори са "најездом" миграната, општина Босански Петровац одбацила је намјеру премијера Унско-санског кантона Хусеина Рошчића да у овој општини, на локацији Медено Поље, буде уређено прихватилиште за смјештај миграната. Док званично Сарајево затвара очи пред проблемом, мигрантска криза у БиХ, према свему судећи, добија сасвим нову димензију.