latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:47 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Хидрометеоролошком заводу Српске до сада донирано око милион КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је министарство којем је на челу за активности Републичког хидрометеоролошког завода у претходном периоду обезбиједило око милион КМ.
Голић-Шајић - Фото: СРНА
Голић-ШајићФото: СРНА

Током састанка са директором Завода Томиславом Шајићем, Голићева је навела да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у оквиру пројекта "Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас" обезбиједило донацију од око 350.000 долара за инсталисање и одржавање 17 хидролошких станица, са циљем успостављања израде прогностичких модела и раног упозоравања на поплаве.

Она је нагласила да је у оквиру другог и трећег националног извјештаја о климатским промјенама, за Хидрометеоролошки завод обезбијеђена донација од око 25.000 долара за рачунарску опрему и софтвере, саопштено је из Министарства.

- Око 400.000 КМ за завод обезбиједили смо уз помоћ Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, те међународних институција за заштиту животне средине - непоменула је Голићева.

Према њеним ријечима, сарадња Министарства за просторно уређење и Хидрометеорлошког завода је на високом нивоу у области заштите ваздуха.

- Завод је као референтни центар за квалитет ваздуха, емисије у ваздух и ублажавање климатских промјена, снажан партнер Министарства у активностима прилагођавања на све израженије климатске промјене - рекла је Голићева.

Голићева је истакла да ће ово министарство, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, у чијој је ресорној надлежности Републички хидрометеолошки завод, захтијевати да се Заводу обезбиједи стабилно финансирање, бољи материјално-технички услови и кадровско јачање.

Шајић је током састанка рекао да је Заводу донирана вриједна хидролошка опрема за ријеку Босну, чиме ће се укупан број хидролошких станица којима ова установа располаже повећати на 60, али ће у наредном периоду недостајати средстава за одржавање ове опреме и за праћење резултата.

Он је рекао да је неопходно да се Завод кадровски ојача, те да се обезбиједе адекватни смјештајни капацитети како би био спреман да одговори свим изазовима, посебно у области климатологије.

Састанку су присуствовали помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Чедомир Стојановић, као и директор Фонда за заштиту животне средине Републике Српске Срђан Тодоровић.