latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:25 ⇒ 20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић-Макрон: Француска подржава европски пут Србије (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да Србија поново гледа у Париз и да је Француска данас много значајнија за Србију и регион.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Вучић је ово рекао на заједничкој конференцији са француским предсједником Емануелом Макроном, истакавши да су њих двојица разговарали о многим питањима, али да су се фокусирали на будућност.

- Предсједник Макрон је за кратко вријеме успио да Француску врати на мјесто које јој припада у Европи и свијету. Разговарали смо о будућности цијелог региона, дијалогу Београда и Приштине, мислим да смо постигли висок степен сагласности у кључним питањима - навео је Вучић.

Вучић је рекао да је од француског предсједника добио подршку за проналажење компромисног рјешења са Албанцима на Космету.

- И то не само да сачувамо мир за годину или двије, већ за трајни мир да бисмо се концентрисали на економски напредак - истакао је Вучић.

Макрон је истакао да жели да Француска помогне Србији на европском путу, те да се Србија показала као поуздан партнер.  Прихватио је позив предсједника Србије да посјети Србију.

- Када говоримо о регионалној ситуацији, Србија преговара о чланству у ЕУ. Постоје критеријуми које треба испунити. Желим да Француска помогне Србији на том путу, па и у рјешавању најосјетљивијих питања. Срећан сам због изврсне сарадње у области безбједности, борбе против криминала, тероризма и мигрантске кризе. Србија је показала да је поуздан партнер у овој области, а сарадња ЕУ и западног Балкана је од суштинске важности за осигурање безбједности - указао је Макрон.

Предсједник Француске је истакао да двије земље дијеле исту вољу, стабилност, суверенитет свакога и способност коју има свака земља у региону да не поклекне пред утицајем иностранства.

- Јако је важна и стабилност европског пројекта, која подразумијева стабилност Балкана, гдје Србија игра важну улогу - подвукао је Макрон.

Прво разговори у четири ока

Разговори у четири ока Емануела Мкрона и Александра Вучића трајали су дуже него што је било предвиђено. Наиме, планирано је да тет-а-тет разговор два државника буде получасовни, а трајао је пун сат.

Претходно, шеф француске државе дочекао је Вучића, уз војне почасти и гарду испред Јелисејске палате, након чега су започели разоворе у четири ока.

Овај сусрет одржан је у важном тренутку, дан уочи нове рунде дијалога у Београда и Приштине у Бриселу.

Након разговора у четири ока, предсједницима су се придружили сарадници на радном ручку, који је Макрон приредио у част српског колеге у Јелисејској палати.

Вучић и Макрон размијенили су и поклон. Предсједник Србије је француском колеги поклонио специјалну едицију Александровић вина у дрвеној кутији са кључем и Ратни дневник од 7. септембра 1918 године, копија са преводом на француски, са порукама, честиткама, Стојана Протића и Поенкареа. Макрон је Вучићу поклонио такође вино, као и специјалне држаче за боце за вино.

Посјета Вучића Француској је од великог значаја за Србију, имајући у виду да је посљедњи пут један шеф државе боравио у Београду прије 18 година, а тада је то био Жак Ширак.