latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:20 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Из године у годину све већи број алергијских реакција на амброзију

Из године у годину све већи број је лица који имају алергијске реакције на амброзију, биљку која се убрзано шири и производи велику количину полена који је изузетно јак алергент.

Захваљујући одредби о уништавању амброзије на подручју града Бијељина као и казненим мјерама мањи је број површина под овом биљком, али стање на терену још није задовољавајуће.

Одлука о уништавању амброзије на подручју Бијељине на снази је већ 13 година, што је допринијело смањењу површина под овом биљком, која изазива алергијске реакције код све већег броја становника. Надлежни инспектори власнике парцела на којима је израсла амброзија упозоравају усменом наредбом или достављањем рјешења да униште амброзију, што у већини случајева и буде урађено, те нема потребе за новчаним кажњавањем.

"Нисмо имали потребе за тим, јер на свако наше рјешење грађани би одговарали, те извршили уништавање амброзије како је наложено тим рјешењем. Међутим, има доста земљишта које се налази у градском власништву, гдје су се људи одселили нема нико. У том случају град Бијељина је обезбиједио 15.000 средстава за додатно уништавање амброзије из буџета", каже Зоран Перић, пољопривредни инспектор Бијељина.

Најбољи начин за уништавање амброзије јесте чупање из коријена или кошење. Да смо често неодговорни и очекујемо да ће тај посао неко други урадити умјесто нас потврдили су и грађани Бијељине.

Алергијска кијавица, цурење из носа, свраб и црвенило очију, осјећај гребања у грлу јесу симптоми алергије на амброзију, док код тежих случајева може доћи и до отежаног дисања и гушења.

"Прије почетка цвјетања амброзије препоручује се на неких двије недјеље узимања терапије превентивно да се дјелује. Могу се узимати назални спрејови који садрже кортикостероиде и они су се показали најефикаснијим. Могу се узимати и хистаминици", објашњава докторица Гордан Окука.

За оне који имају алергију на амброзију најтежи је период од друге половине августа, па све до средине септамбра, када је амброзија у пуном цвату.