latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:17 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Вишеград заузима значајно мјесто на туристичкој мапи Српске

Вишеград заузима све значајније мјесто на туристичкој мапи Републике Српске. То потврђује и статистика. Овај град прошле године посјетило је 200.000 туриста, а ове године тај број могао би да буде премашен.

У Вишеграду предњаче гости из бивших југословенских република, а примјетан је и већи број туриста из Русије, Бугарске, Јапана, Њемачке, Француске.

"Када сте ту захваљујући Кустурици, Вишеграђанима и Републици Српској, која у све то улаже, када осјетите Андрића, тај његов дух, ријечник... Људи су добронамјерни, наклоњени и гостопримљиви", рекла је Снежана Живковић из Младеновца.

Осим Ћуприје и Вишеградске бање, велика заинтересованост влада и за остале туристичке садржаје Вишеграда.

"Комплекс Андрићграда, туристички бродови за крстарење кањоном Дрине, средњовјековни манастир Добрун из 14.вијека. Све су то понуде нашег града", каже Бранислав Андрић из Туристичке организације Вишеград.

Иако временске прилике нису биле повољне, задовољни могу бити и вишеградски продавци сувенира, као и власници бродица.

"Задовољни смо јер смо на добром географском подручју, гдје је пролаз на море, близина Златибора, Таре, Мокре Горе, тако да нам сви по мало сврате", наводи ТСнежана Миличић.

Ненад Симић истиче да с обзиром какво је било вријеме посљедњих недјеља, како се почело побољшавати, тако се полако повећава и број туриста.

"Није као што је било прошле године у овом периоду, али ипак смо задовољни", рекао је Симић.

У Вишеграду се много улаже у све видове туризма, али и у инфраструктуру. Додатно ће се улагати и у развој лова и риболова.