latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:16 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

ПИО: Велики број захтјева лица која не испуњавају услове

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске позвао је лица која не испуњавају услове и не могу остварити личну инвалиднину да не подносе захтјеве за утврђивање тјелесног оштећења, јер тиме директно утичу на ефикасност рјешавања захтјева лица која испуњавају прописане услове.

Влада Српске је половином јуна усвојила Одлуку којом су одобрена средстава за исплату накнаде за личну инвалиднину од 100 марака мјесечно. Велики број захтјева стигао је и у приједорски Центар за социјални рад.

Од рођења Јадранка Ружичић има оштећење вида од 90 одсто. Право на туђу његу је за њу основни извор прихода. Дипломирани је социјални радник, којем је за разлику од других било потребно много више рада и труда, да оствари одређене резултате у било којем аспекту живота. Право на личну инвалиднину један је од видова разумијевања околине, које је такође неопходно лицима са инвалидитетом.

Јадранка Ружичић, дипломирани социјални радник каже да је веома битно та помоћ јер у суштини особе са инвалидитетом немају неку јаку подршку.

"Једно право је сте право на туђу његу и помоћ. До сада нисмо имали никаква друга новчана средства",прича Јадранка.

Како би остварили право на личну инвалиднину, лица са инвалидитетом морају да испуне и одређене услове.

Да је оштећење наступило у развојном периоду до 18 године живота један је од њих, те да је утврђено тјелесно оштећење од 80 до 100 одсто.

Госпа Сајак Штиковац, руководилац Службе социјалне заштите Центра за социјални рад Приједор истиче да код овог услова треба појаснити да тјелесно оштећење утврђује Комисија пензиско-инвалидског осигурања, који је једини орган вјештачења у Републици Српској.

"Тјелесно оштећење се не утврђује код лица која имају интелектуално оштећење односно, која имају психичке поремећаје", истиче Сајак Штиковац.

Један од услова за личну инвалиднину, јесте и да лице зависно од помоћи и његе другог лица. Лични инвалиднину не могу оставрити лица која су инвалидност стекла по основу учешћа у рату и која користе право на смјештај у установама на терет буџетских средстава. Захтјеви се подносе у Центру за социјални рад.

"Захтјеви се могу подносити током цијеле године, ова одлука је у оквиру биџета за 2018. годину, дакле могу се подносити у току цијеле ове године, стим да када се тај захтјев преда у јулу, право се признаје од првог августа", каже Сајак Штиковац.

Милена Миодраговић, директорица Центра за социјални рад Приједор наводи да ово ново право до сада није постојало у ситему социјалне заштите, а ради се о томе да се инвалидним лицима жели обезбједити минимум социјалне сигурности.

"То је у ствари један од циљева, дефинисан Стратегијом унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом Републике Српске од 2017. до 2026. године", каже Миодраговић.

Центар за социјални рад Приједор је од дана ступања на снагу ове одлуке запримио нешто више од 250 захтјева и тај број се свакодневно повећава.