latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:01 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Уна у близини Трговске горе- Парк природе!

Слив ријеке Уне од Босанске Отоке до Козарске Дубице проглашен је парком природе.

То је јасан одговор представницима Републике Хрватске да треба да одустану од Трговске горе, као локације за одлагање радиоактивног отпада.

Заштиту подручја ријеке Уне први су покренули у Новом Граду. С разлогом, јер Трговска гора само је 2 км удаљена од Новог Града.

- Ријека Уна заслужује посебну заштиту јер је то један природни феномен са својим специфичностима и својим љепотама, каже Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Велики допринос у оснивању парка природе дало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

- Парк природе је још један одбрамбени механизам према властима Републике Хрватске да ово буде заштићено подручје и да не могу радити то што раде. Када су у питању међународне конвенције и одређени критерији, нико неби дозволио такво понашање поготову када је о парку природе ријеч, истакла је Сребренка Голић,министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

У Новом Граду истичу да је у свему овоме изостала очекивана активност институција и органа Босне и Херцеговине и преговори са надлежнима у Хрватској.